Митов: Членството на Турция в ЕС е много далечно, на Македония също, ако не е добър съсед

13972
Митов: Членството на Турция в ЕС е много далечно, на Македония също, ако не е добър съсед
Снимка: БГНЕС

Членството на Турция в ЕС е много далечно, ако има перспектива за такова. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов по време на заседание на парламентарната комисията по икономическа политика и туризъм, предаде „Фокус“.

„Самата Турция в изказвания на легитимни говорители изказва известна скептичност по отношение на членството си в ЕС. Разговорът там не протича, така както протичаше преди години“, посочи той.

Екип на МВнР отива в Скопие, ще искаме спиране на езика на омразата

Екип на МВнР ще бъде Скопие в края на тази седмица, за да продължи разговорите по текста на договора за добросъседство с Македония. Тов...

По думите му, когато говорим за Македония без да изчистим въпроса за добросъседските отношения, няма да има как да продължим процеса за членството на страната в ЕС.

Митов посочи, че е изключително притеснен от вътрешнополитическото положение на Македония.

„Продължаваме да държим на македонското членство във евроатлантическите структури“, заяви той.

Външният министър каза, че Сърбия има още какво да постигне, за да достигне до членство в ЕС. „Ясен хоризонт по отношение на разширяването на ЕС все още няма “, допълни Даниел Митов.

Митов: Отивам в Македония, притеснени сме от липсата на диалог

България е притеснена от липсата на диалог между правителството и опозицията в Македония и ще намери начин да адресира тази своя прит...

На България трябва да и се даде политически сигнал и малко самочувствие, допълни Митов.

Министър Митов обясни, че трябва много сериозна координация както с Румъния, така и с Гърция при кандидатстването за проекти в ЕС, защото регионални проекти, които са в синхрон със съседките ни, тежат много повече, отколкото ако кандидатстваме сами по тях.

Според него включването на България в Шенген е в основната на борбата срещу тероризма и заплахите, които имаме. „Изпълнили сме всички технически мерки, които трябваше за членството ни в Шенген и се справяме почти безпогрешно като страна външна граница на ЕС“, посочи той. „Турция си има обща европейска позиция за това кога евентуално страната може да започне преговори за членство в ЕС“, каза външният министър.

Никой няма да се въоръжава срещу Русия и да изгражда някакви митични центрове, от които ние ще се готвим за война с трети държави, които и да са били те, допълни Митов.

Митов: Не обяснихме добре за НАТО

"Нито България се кани да воюва с някого, нито Русия има намерение да воюва с нас". Това подчерта отново министърът на външните работи ...

В отговор на въпрос дали поемането на новия външен дълг от 16 милиарда лева е обвързан с координационния център на НАТО, Даниел Митов отговори, че въпросите не могат да бъдат обвързвани. „Координационния център се изгражда със средства на НАТО“, обясни той. „Не знам как се стигна до въпроса за обвързване за поемането на дълг с купуването на военна техника“, каза още министърът. По думите му това са поредните опити за лъжи и манипулации, за да се пълнят главите на хората с несъществуващи опасности. „Модернизацията на българската армия е част от програмата на правителството. Тя е част и от нашите приоритети - това се знае“, заяви Даниел Митов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика