Митов призна, че действията на посланик Гьокче с ДПС са накърнили националното ни достойнство

2944
Митов призна, че действията на посланик Гьокче с ДПС са накърнили националното ни достойнство
Снимка: БГНЕС

Обявяването на дипломати за персона нон грата е възможност по две конвенции – Виенската конвенция за дипломатическите отношения и конвенцията за консулските отношения. "Персона нон грата" не е наказателна клауза по тези конвенции. Тя се прилага след като се преценят други мери и възможности, подчерта външният ни министър Даниел Митов в отговор на въпроси на депутатите Велизар Енчев и Станислав Станилов по темата с действията на Турция по Коледа. Тогава дойде огромният разрив в ДПС и отлъчването на Лютви Местан от партията, като Местан се укри в турското посолство.

По думите на Енчев турският посланик Сюлейман Гьокче е привикал в турското посолство „на заседание” представители на ДПС. Същото са сторили консулите на Турция в Бургас (Угур Емирголу, аташе по социалните въпроси) и Пловдив (Алпер Акташ). Защо след като Емироглу беше обявен за персона нон грата и Акташ беше изтеглен, Гьокче не беше обявен за нежелан от българската държава.

Турският посланик: Ако минаването на границата беше лесно, щяхте да имате 1 млн. бежанци

Турският посланик в България Сюлейман Гьокче увери, че принципите на Ататюрк, върху които е изградена съвременната турска държава, прод...

България и Турция разбират добре колко е важно доброто съседство. Имаме приоритети в тези отношения – например спиране на мигрантския поток. Имаме и нерешени от години въпроси, по които се работи, изброи Митов защо Гьокче не е обявен за „персона нон грата”. Външният ни министър обаче призна, че България е накърнена от действията на турските дипломатически представители. Не можем да обявим всичко, което сме предприели, публично. Няма да оставим без последствия опити на дипломати и чужди представители да се намесват във вътрешните работи на България.

Енчев похвали Митов за „меката дипломация”, довела до отзоваването на Емироглу и Акташ, но ни оприличи с Източна Румелия. Независимият депутат предложи да се снижи нивото на контактите на Гьокче с официалните български институции, за да бъде изтеглен от Анкара. Оставил съм на Анкара да прецени дали посланик Гьокче допринася за добрите българо-турски отношения. Станилов пък заяви, че в „Стратегическа дълбочина” на Ахмет Давутоглу официално е написано, че „при твърди действия от страна на съседите Турция трябва да приложи кипърския модел”. Знаете какво е кипърският модел, подчерта депутатът от „Атака”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика