Митов: Русия не ни е враг, не сме изнасяли оръжие за Сирия

3325
Митов: Русия не ни е враг, не сме изнасяли оръжие за Сирия
Снимка: БГНЕС

България не е изнасяла оръжие за Сирия от началото на конфликта през 2011 г. Ние спазваме стриктно международните стандарти. Това заяви външният министър в оставка Даниел Митов.

Той посочи, че има междуведомствена комисия, която отговаря за износа на оръжие и тя може да даде повече информация по този повод. „Не е задача на външно министерство да прави проверка за наличието на такова оръжие“, каза Митов в ефира на bTV.

Поискали сме ЕК да изготви план за реакция, ако Турция пусне мигрантите

Външният министър Даниел Митов съобщи, че България е призовала Европейската комисия да започне работа по план "Б", ако Турция изпълни ...

Така външният министър в оставка коментира откриване на българско оръжие в град Алепо, който бе поставен под контрола на правителствените сили на Башар Асад с помощта на Русия. След освобождаването на града от бунтовниците, които Русия определя като ислямистки, бяха изоставени големи количества оръжие. Сред тях руските сапьори откриха и такова, което е произведено в България. Това стана причина за острата реакция от страна на руското външно министерство.

Митов заяви, че Русия не ни е враг. „Не става въпрос за врагове, а за интереси“, добави той. Според него се води целенасочена кампания за възстановяването на руското влияние в някои държави, които вече са част от ЕС и НАТО, сред тях е и България. „Русия има своя интерес, но той не е български“, каза Митов, според когото българският интерес е „да бъдем част от цивилизования свят“.Той подчерта, че пазим българския интерес. „Къде не го пазим?“, попита още Митов.

Actualno.com припомня, че по-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че ракети "Град" и противотанкови снаряди, използвани в Сирия, са били произвеждани в България по просрочен съветски лиценз. По думите ѝ, цитирани от ТАСС, от намерени с оръжията документи си личало ясно коя е фирмата-производител и фирмата-износител. Според кореспондента на вестник "Труд" Диляна Гайтанджиева, която беше на място при откриването на оръжията в Източно Алепо, на сандъците с оръжие е открито името на фирма "Аркус".

Говорителят на руското външно министерство директно използва думите, че това не е и първи пример, в който "страна от западния блок разпалва конфликта в Сирия". Захарова посочи, че този пример повдига въпроса в колко горещи точки по цял свят може да се окаже нелегално произведено оръжие.

11 тона хуманитарна помощ е предадена на цивилните в Сирия за последните 24 часа

Близо 11 тона хуманитарна помощ е била предадена успешно на цивилното население в Сирия само за изминалите 24 часа. Това съобщиха от Ц...

А иначе външният ни министър в оставка Даниел Митов коментира и други актуални теми. По думите му само Румен Радев може да каже дали отношението ни към Русия ще се промени. "От неговите изказвания разбирам, че то ще се промени“, заяви Митов като отговор дали ще има промяна на външната ни политика след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев.

Митов също така отрече да е имало забавена българска реакция по повод на последните атентати в Турция. По-рано БГНЕС информира, че в турските медии се появи информация, че страната ни не е изказала съболезнования във връзка с жертвите на кървавите терористични атаки.

Направено е запитване защо 160 български граждани не могат да посещават Турция. Анкара е заявила, че е нейно право да преценява, кого да пуска на своя територия. "България си запазва правото на реципрочни действия", каза по този повод Митов.

При всички случаи имам намерение да остана част от българския политически живот, категоричен е Митов по повод на бъдещите си планове.

Руски военни намериха още български боеприпаси и оръжие в Алепо

Боеприпаси, произведени в България, Германия и САЩ, са били намерени от руските военни при претърсванията в Алепо. Това съобщи командир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика