МОСВ: България не е разрешавала внос на болнични отпадъци

3363
МОСВ: България не е разрешавала внос на болнични отпадъци
Снимка: БГНЕС

България не е разрешавала внос на болнични отпадъци нито от трети страни, нито от ЕС. Това заявяват в съобщение до медиите от Министерсвото на околната среда и водите във връзка с твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че министърът на околната среда и водите Нено Димов е предоставил с писмо информация за 734 хил. тона отпадъци за последните 5 год., внесени от трети страни, включително болнични, които най-вероятно ще бъдат изгорени.

Aactualno.com припомня, че в края на декември Корнелия Нинова обяви:"Нося ви документи, подписани от министър Владислав Горанов. Те показват, че от 2014г. до2019г. 736 хиляди тона боклуци от трети страни са влезли в България. Също така се внасяни 3 тона болнични отпадъци в България”. Лидерът на БСП показа и документ от министъра на околната среда и водите Нено Димов, който гласи, че 534 фирми внасят боклука в България. Още от казаното от нея можете да ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Какви чужди боклуци горим и от къде - МОСВ казва, че в края на годината ще е ясно за миналата година

В края на тази година България ще докладва съгласно Базелската конвенция за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци какв...

 

От МОСВ са категорични, че министър Нено Димов не е предоставял подобна информация. Тя била предоставена от министъра на финансите, в отговор на парламентарно питане за внос на редуцирано гориво, болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства в т.ч. утайки и мицели от трети страни за периода 01.08.2014 г. до 28.08.2019 г.

Целият отговор на Владислав Горанов можете да намерите ТУК. В него е отбелязано: „Информирам Ви, че не съществува пълно припокриване в обхвата на терминологията, използвана за целите на тарифното класиране на стоките в митническата дейност и тази, използвана във връзка с управлението на отпадъците. Идентификацията и класификацията на отпадъците при внос/износ се базира на различни правила, поради което не трябва да се счита, че стоките, декларирани за внос и класирани съгласно комбинираната номенклатура в посочените по-горе тарифни номера автоматично представляват „отпадък“ по смисъла на §1 т.17 от Допълнителните разпоредби на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) и съответно са обект на мерките на Регламент (ЕО) №1013/2006 относно превози на отпадъци“.

Това уточнение означава, че в предоставената информация за 734 хил. тона отпадъци за последните 5 год., внесени от трети страни, влизат и стоки, които не са отпадъци по смисъла на ЗУО.

50 тона отпадъци, внесени от Италия - суровина с добавена стойност?

Отпадъците, докарани от Италия във Враца са суровина, която се рециклира. От нея се произвеждат дръжки за четки за зъби и за боядисване...

По този повод МОСВ е изискала и получила подробна информация от Агенция "Митници". В информацията категорично няма данни за внос на болнични отпадъци и RDF горива. При преглед на данните се потвърдило, че има стоки, които не са отпадъци по смисъла на ЗУО, като пример се посочват металите, които присъстват като отпадъци и като готови метални изделия, включително машини и резервни части за машини. В голямата си част тези, които са отпадъци по ЗУО, всъщност са ценна суровина, захранваща български рециклиращи предприятия, металургичната, хартиено-целулозната и стъкларската промишлености, производство на батерии и акумулатори.

В отговор на парламентарно питане за внос на отпадъци от трети страни министърът на околната среда и водите категорично декларира, че битови отпадъци, RDF горива, болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства, в т.ч. утайки и мицели подлежат на процедура на предварителна писмена нотификация по Регламент (EО) №1013/2006. (в писмо изх. №02-00-92/18.11.2019 г.)

Той подчертава, че за периода от 01.08.2014 г. до 28.08.2019 г. не са издавани нотификации за внос на описаните по-горе отпадъци за третиране в циментовите заводи или в топлоелектрическите централи на България. Не са издавани нотификации за внос на болнични отпадъци и от страни от ЕС.

По този повод от МОСВ са категорични, че Корнелия Нинова "въвежда в заблуждение обществото, провокира напрежение и всява страх относно вноса на отпадъци в момент, когато на европейско ниво се поощрява кръговата икономика, рециклирането и оползотворяването на отпадъци и стимулирането на пазара на вторични суровини", цитира позицията на министерството БГНЕС.

9000 тона "вносен" боклук в Плевен са пристигнали по море, Италия ще каже дали е замесена мафията

Откритите преди два дена в Плевен 9000 тона "вносен" боклук са пристигнали в България по море, а не с влакови композиции. Все още не е ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика