МРРБ не казва записан ли е Кирил Петков като човек с двойно гражданство

3614
МРРБ не казва записан ли е Кирил Петков като човек с двойно гражданство
Снимка: БГНЕС

Министерството на регионалното развитие и благоустройството отказа да отговори на въпроси, изпратени от Actualno.com по Закона за достъп до обществена информация как фигурира в регистрите на ГРАО бившият служебен министър Кирил Петков - като човек с българско или двойно гражданство.

Причината - информацията представлява лични данни, които не могат да се разгласяват по ЗДОИ. "Съгласно чл. 2, ал. 5 от Закона за достъп до обществена информация, този закон не се прилага за достъп до лични данни, поради което исканата от Вас информация не може да Ви бъде предоставена", пишат от правната дирекция на ведомството. 

Припомняме, че след наше запитване от пресцентъра на партията на Петков - "Продължаваме промяната" заявиха, че в системата ГРАО той фигурира като български гражданин и не са налице пречки за регистрирането му като кандидат за депутат. От МРРБ отказаха да потвърдят това, като финалната дума по въпроса се очаква от Конституционният съд, който беше сезиран.

Конституционалист: Вероятно президентът не е знаел за канадското гражданството на Кирил Петков

"Радев не е имало как да знае за казуса с двойното гражданство на Кирил Петков, освен ако самият кандидат-министър не му сподели. Споре...

Вече стана ясно, че Петков е внесъл документите за гражданството си в Конституционния съд (КС), от които става ясно, че канадското му гражданство се прекратява на 20 август. Това са близо два месеца и половина след встъпването му поста служебен министър на икономиката. Петков е поиска да бъде изслушан в открито заседание и да даде писмено становище.

Самото удостоверение за прекратяване на канадското гражданство няма дата на издаване, но в него се посочва, че "Посредством настоящото се удостоверява, че лицето, чието име е посочено по-горе (Кирил Петков- бел. ред.) официално се е отказало от канадско гражданство и съгласно Закона за гражданството ще престане да бъде гражданин на 20 август 2021 г.".

Кирил Петков е казвал многократно, че е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство на 21 април. Той е назначен за министър 10 май т.г.

Заедно с документите за гражданството Кирил Петков е внесъл в съда и искане, в което настоява да бъде изслушан от съда. Той настоява КС да му даде едномесечен срок да представи писмено становище. Ако КС приеме това, то делото ще бъде решено след парламентарните избори, което устройства Кирил Петков.

Засега нагласите са, че съдът ще реши делото до края на октомври, което ще направи темата водеща за предизборната кампания.

Щом имаш чуждо гражданство, не може да си на публичен пост - защо?

Казусът с Кирил Петков и гражданството му е добър дебат да бъде повдигнат въпроса дали е смислено да има ограничение в гражданството, к...

В началото на седмицата президентът Румен Радев поиска от КС да прекрати делото за гражданството на Кирил Петков, защото е безпредметно. Той напомня, че "първото" служебно правителство не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан и отпада нуждата от решение по същество на казуса.

КС бе сезиран от 55 депутати от ГЕРБ, за да провери дали назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката е съобразено с конституцията.

Проблемът за Петков е, че преди да бъде назначен за министър в първия служебен кабинет, той е подписал декларация, че отговаря на условията по конституция и няма друго гражданство, освен българското. Това обаче се оказва невярно.

Бившият министър обяснява, че е изпълнил конституционното изискване със самото подаване на декларацията за отказ от канадско гражданство. Конституционният текст обаче не подлежи на тълкуване. В него се казва, че за депутати и министри могат да бъдат назначавани хора, които имат само българско гражданство. Кирил Петков има доказателства, че не е бил канадски гражданин едва към 20 август.

Това влече след себе си втори сериозен проблем за Кирил Петков, който може да се сблъска предизборно и с прокуратурата, ако е подписал документ с невярно съдържание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика