МС определя утре шеф на Агенцията за българите в чужбина

12090
МС определя утре шеф на Агенцията за българите в чужбина
Снимка: БГНЕС

Първа точка на утрешното заседание на правителството е проект на решение за определяне на председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Вносител на предложението е министър-председателят Бойко Борисов.

Постът е вакантен от края на октомври месец 2014 г., когато Ива Йорданова, приятелка на лидера на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски, подаде оставка след по-малко от седмица начело.

Съдът отсъди в полза на БККС срещу ДАБЧ

Административният съд – София в законния срок уважи жалба на Български културен клуб – Скопие (БККС) против самоволните де...

Решението за назначаването на председател на ДАБЧ ще се вземе в отсъствието на ресорния вицепремиер Меглена Кунева, която е на посещение в Германия. По нейна инициатива, макар това да не е разписано в нормативната уредба, преди повече от месец се проведе изслушване на кандидатите, които подадоха документи за председател на агенцията.

Фаворитите за ръководител на агенцията са трима – юристът Борис Борисов, представител на ВМРО, част от подкрепящия правителството Патриотичен фронт, Спас Ташев, бивш заместник-председател на агенцията, който се ползва с подкрепа от ГЕРБ, както и Димитър Владимиров, който в момента е и.д. председател. Той също има подкрепа на мандатоносителя, информира БГНЕС.

Евентуалното неизбиране на Борис Борисов би могло да доведе до напрежение в управляващата коалиция. Ръководната позиция в ДАБЧ е ключова за ВМРО.

Апетитната структура издава необходимите удостоверения за български произход, който са нужни за получаването на българско гражданство за хилядите желаещи жители на Македония. Серия от проверки в ДАБЧ, включително и на Върховната административна прокуратура, установи редица нарушения при издаването именно на тези документи за произход.

Онлайн петиция зове: Или реформа в ДАБЧ, или закриване

Петиция за реформа или закриване на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) се появи в интернет, предаде БГНЕС. Организатори...

В същото време от ВМРО настояват за законодателна промяна, с която да се облекчи процедурата за предоставяне на български паспорти за македонци. Желанието на България да получи пълноправно членство в Шенген, обаче, кара вицепремиерът Меглена Кунева и основно министърът на правосъдието Христо Иванов да са против идеите за облекчаване на режима.

Ключовият орган, който определя предоставянето на българско гражданство, е специализирана дирекция в Министерство на правосъдието. Именно заради тези обстоятелства, назначаването на председател на ДАБЧ бе забавено, заради нуждата от политически договорки между премиера и лидерите на партиите, които подкрепят правителството.

В проект на Доклад на Комисията по изслушване на кандидатите, фаворитът на ВМРО за поста председател на ДАБЧ Борис Борисов бе сериозно критикуван за представянето си. Председател на Комисията, която изслуша кандидатите бе Мария Карабельова-Маргаритова, която е началник на кабинета на вицепремиера Меглена Кунева. Миналата сряда съпругът на Маргаритова – Димитър Маргаритов Йотов бе назначен за председател на Комисията за защита на потребителите, което стана повод за размяна на реплики между лидерите на Реформаторския блок, а председателят на АБВ, в оставка, Георги Първанов обвини реформаторите в "преяждане с власт".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика