Мутафчийски: Всяка пета положителна проба за Covid-19 у нас е съмнителна за новия щам (ВИДЕО)

3611
Мутафчийски: Всяка пета положителна проба за Covid-19 у нас е съмнителна за новия щам (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Почти всяка пета положителна проба за коронавирус у нас е съмнителна за новия щам, който е много по-заразен (бел.ред. - вероятно става дума за британския вариант B117, не бе уточнено. Другите варианти, предизвикващи безпокойство, са от Южна Африка - B1351, и Бразилия - P1. Безпокойството касае мутации в S-протеина на коронавируса, с който той влиза в човешките клетки - специално в южноафриканския и бразилския вариант има мутация в протеина E484K, която доказано намалява разпознаването на антителата, помагайки на вируса да заобиколи имунната защита, осигурена от предишна инфекция или ваксинация. Този ефект обаче не е абсолютен т.е. вирусът все още не може да се измъкне от всички антитела). Това докладва пред премиера Бойко Борисов председателят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски, предава БНР.

На среща с НОЩ и министъра на здравеопазването премиерът Борисов поиска до четвъртък да се знае как ще се разхлабят мерките. Според него освен завръщане по график на учениците от 5 до 12 клас в училище, трябва да се помисли за фитнесите и за ресторантите - за вечерен час, но с условие, че мерките отново могат да се затегнат заради новия щам.

Официално за появата на новия заразен щам на коронавируса в България предупреди проф. Венцислав Мутафчийски.

„Почти всяка пета положителна проба е съмнителна за новия вариант на коронавирус. Нямаме още доказателство, казвам, че това е само предположение. Дали сме за секвениране тези проби в Националния център по заразни и паразитни болести. Това все пак трябва да заостри вниманието“, каза той.

Въпреки това окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера в четвъртък. Освен за връщане в клас по график на учениците от V до XII клас, ще се обсъди и вдигане на други ограничения, каза премиерът.

„Фитнесите, трябва и тях да прецените, но според мен е редно да ги освободим. И 22:30 ч. мисля, че е едно време, в което, ако 50% от ресторантите могат да работят, също да го направим“, каза Борисов и продължи:

„Огромен е натискът от магазините в моловете. Тук можеш, Ангелов, също да помислите с щаба за компромис“.

Борисов поиска да се обясни на бизнеса, че ако заради новия щам заболеваемостта се увеличи, ограниченията отново ще се върнат:

„Много ясно, Ангелов, трябва да го артикулирате, и с браншовите организации, Марияна, че действаме по този начин и наблюдаваме как се движи заболеваемостта на 1000 хиляди души".

Здравният министър докладва, че е нормална ситуацията в страната по отношение на разпространението на коронавируса през последното денонощие. Има 1% ръст на заразените, те са на средна възраст 52 години.

По план върви процесът на ваксинацията. Запазени са количества за втората доза от ваксината за тези, които вече са си поставили първата.

Спекулации са твърденията, че България залага на ваксинация с една фирма. Осигурено е портфолио от всички видове, каза министър Ангелов.

Премиерът Бойко Борисов също отхвърли твърденията, че България залага на определени марки ваксини срещу коронавируса и умишлено е поръчала по-големи количества от един от продуктите. Борисов заяви, че си обяснява тези твърдения с предизборната ситуация.

За Мутафчийски добрите резултати с коронавируса са заради затварянето на училищата и моловете

На този етап се справяме много добре, дори надхвърля очакванията ни. Очаквахме да снижим заболеваемостта с 50%, а е вече над 60%. Тръгн...

Пред Националния оперативен щаб премиерът каза, че Народното събрание е дало съгласие Европейската комисия да проведе търговете с производителите и да договори количествата:

„За съжаление видяхте, че в някои от заводите технологично бяха забавени производствата и това, което се доставя по квота за България, се поставя веднага".

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев също каза, че българите ще имат равен достъп и до трите вида разработени ваксини. По думите му, твърденията, че страната ни залага на ваксинация с една фирма, са спекулации:

"На практика направихме така, че българските граждани да имат равен достъп и до трите типа ваксини. По време на договарянето и на европейската комисия, и на нашата работа никой нямаше как да знае коя ваксина ще получи по рано разрешително“.

Изказванията идват след коментари в общественото пространство за политически интереси при поръчките на ваксини. Появи се информация за роднинска връзка между директора на компанията „АстраЗенека“ за България и евродепутат от ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика