На първа инстанция: Ако си висш прокурор, може да обиждаш подчинени "по служба"

5085
На първа инстанция: Ако си висш прокурор, може да обиждаш подчинени "по служба"
Снимка: БГНЕС

Обидата на работно място от по-висшестоящ що се отнася до прокуратурата е оправдана, ако става въпрос за служебни отношения. Това на практика реши съдът по скандалното дело, което следователят от Националната следствена служба Страхил Каменички срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Актът може да се обжалва пред Апелативния съд.

Каменички заведе иск за 26 000 лева срещу Сарафов, но с основанието, че действията на висшестоящия при обида минават за служебни и че отговорност за тях носи цялата институция, а не съответният магистрат съдия Любомир Василев от Софийския градски съд (СГС) прекрати гражданското дело. Каменички твърдеше, че Сарафов му е оказал натиск по разследването на катастрофата в Хитрино и го е обидил.

Цацаров погна прокурорка, забранила на катаджия да спира сина ѝ

Главният прокурор Сотир Цацаров иска дисциплинарка срещу прокурорката Райна Бачева от Районната прокуратура в Благоевград. Причината ...

Според съдията делото е недопустимо. "Действията на ответника, дори да са били с описания от ищеца неморален и неправомерен характер, са извършени по служба и в качеството на прокурор. За тези действия отговаря прокуратурата на Република България, а не лично прокурор Борислав Сарафов", пише в съдебния акт, цитиран от "Правен свят" и в. "Сега".

Каменички твърди, че на съвещание в Шумен Сарафов нарекъл колегите му "безделници", а на него конкретно му казал, че е със заешко сърце и ще му образува дисциплинарка, защото още не бил повдигнал обвинения на двамата машинисти на влака, който дерайлира и предизвика огромна експлозия със 7 жертви. От съдебното определение личи и указание към следователя - да заведе дело срещу прокуратурата, а не конкретно срещу Сарафов.

Формално следствието е на подчинение на държавното обвинение. Законът обаче забранява на висшестоящите да се месят, когато магистрат от по-нисък ранг взема решение по дело. Не така стоят нещата според съдия Василев. Той се позовава на разпоредбата от конституцията, че "съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер".

Срещу Сарафов е подаден и сигнал от деветимата, присъствали на нервното съвещание следователи. Случаят се проверява от прокуратурата, заяви говорителят на Цацаров Румяна Арнаудова.

Търси се нов прокурор на София, след като "гнилата ябълка" Бецова вече е върховен обвинител

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет откри процедура за избор на нов градски прокурор на София. Изборът се налага, след като г...

Миналата година на Сарафов му се наложи да се извини, след като разследващата полицайка от ГДБОП Любомила Ценова му заведе дело за 30 хил. лв. обезщетение, защото я заплашвал с дисциплинарно дело. Той първоначално твърдеше, че тя се е опитала да провали дело за укриване на данъци. След това Ценова оттегли иска си с обяснението, че зам. главният прокурор се е извинил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика