На първо четене: Намалиха ДДС за ресторанти и книги

3838
На първо четене: Намалиха ДДС за ресторанти и книги
Снимка: БГНЕС

В отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов  Народното събрание прие на първо четене намаляване на ставката на данъка върху добавената стойност (ДДС) за заведенията за хранене и за книгите от 20 на 9% от 1 юли т.г. до края на 2021 г. За гласуваха 107 народни представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти", един бе против, а 68 се въздържаха.

Предвиждат се и ваучери за почивки за медици, полицаи и служители на първа линия в битката с коронавируса в държавни бази. Предстои в следващите седмици промените да бъдат гласувани окончателно в пленарната зала.

Нинова с нови критики към управляващите заради липса на сигурност за икономиката

"Уважаеми български граждани, кризата с коронавирус, води след себе си икономическа и социална криза. В такъв момента на натрупващи се ...

Против диференцирана ставка за данъка са финансовият министър Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Финансовото министерство дори стигна дотам да каже, че за да се компенсират загубите в бюджета от мярката, ДДС за всички други стоки и услуги трябва да се повиши на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%.

Караянчева отказа да даде думата на зам.-финансовия министър Росица Велкова, която бе в залата, за да представи становището си за данъчните промени. Както стана ясно то е доста критично.

Проектът на ДПС за намаляване на ДДС за места за настаняване и за храни и фармацевтични продукти за деца също от 20 на 9% бе отхвърлен на първо четене, но депутатът Йордан Цонев обяви, че ще има прецизиране на предложенията, касаещи храни и фармацевтични продукти за деца и настоя за подкрепа за второ четене. Той обеща подкрепа на ГЕРБ за техния законопроект при окончателното гласуване.

Останалите законопроекти - на ВМРО и на НФСБ, които също предвиждаха намаляването на ставката за заведенията, на БСП - за по-нисък ДДС за храни и лекарства, както и на "Воля" - за фитнес центровете и спортните зали бяха отхвърлени.

Левицата използва данъчния дебат, за да лансира за пореден път предложенията си за премахване на плоския данък и въвеждане на по-голямо облагане на високите доходи.

Симеонов е в конфликт на интереси заради промените, които внесе за ДДС, смятат от БСП

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е в конфликт на интереси, защото е в хотелиерския бизнес, а в същото време внася промени, с които да се...

Разисквания

По време на четенето на докладите, председателката Цвета Караянчева направи няколко забележки на народни представители, задето не носят предпазни маски. "Намерете на г-н Мирчев една маска, защото виждам, че няма", обърна се тя към червения депутат Стоян Мирчев.

Според един от вносителите от ГЕРБ Красимир Ципов решението е политическо и временно, въпреки експертното становище на Министерството на финансите против намаляването на ставката.

С тази мярка се цели помощ за рестартиране на бизнесите, които са най-пострадали от коронавируса, уточни той. За ваучерите от 210 лв. за всички служители от първа линия Ципов сподели, че се очаква тази мярка да достигне до около 70 000 души. "Обръщам се към народните представители да подкрепят този законопроект. Да, има негативно принципно становище на министерството на финансите, но то е експертно становище, заяви още той.

От БСП на няколко пъти изразиха недоволство от отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов и призоваха да бъде поканен в парламента, а председателят му Цвета Караянчева заяви, че не може да присъства заради предварително поети ангажименти. "Да не би да е подал оставка", попита социалистът Филип Попов. В парламента бе зам.-министър на финансите, но социалистите на няколко пъти коментираха, че не е в зала. От залата отсъстваше и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Докато в парламента се карат, Борисов и Горанов на инспекция в Перник

Докато ние чакаме да дойдат в парламента, премиерът и министърът на финансите са в Перник и се возят в джипа, възмути се депутатът от Б...

По време на дебатите се изказваха предимно депутати от БСП, които критикуваха управляващите, че не защитават предложенията си. Социалистите поискаха заседанието да прекъсне, докато не дойдат изброените лица, в т.ч. и премиерът Бойко Борисов, но мнозинството отказа. Депутатът от БСП Георги Свиленски обяви, че това е вот на недоверие към правителството. Той каза, че премиерът и Владислав Горанов се возят в джипа на премиера в Перник.

Драгомир Стойнев определи мерките като нестабилност от страна на управляващите. Евгени Будинов от ГЕРБ пък сам си дезинфекцира мястото на трибуната, защото от нея БСП правели внушения и разпространявали фалшиви новини.

Валери Симеонов пък заяви, че това е финалът на поредицата от мерки, започнали от 27 април. Предложенията били пет, а три са били приети с промените в Закона за здравето. Симеонов припомни, че тези мерки са в разрез с програмата на правителството, но тежката пандемия изобщо не е била предвидена в нея. Симеонов и колегите му предлагат седемдневна почивка с ваучер в размер на 210 лв.

Социалистът Антон Кутев пък обвини патриота, че е в конфликт на интереси. "Той е вносител и това, че не го е обявил в зала, е нарушение", атакува червеният депутат, който го обвини дори в нарушаване на правата на парламентаризма.

В защита на намаляването на ставката на ДДС се изказа Александър Иванов от ГЕРБ, който обяви, че мярката с намаляване на ставката е временна, но има и друга - вдигане на осигуровките на работещите в сектора, за да бъдат защитени те. Предложението е минималният осигурителен праг да е 800 лв.

БСП: Горанов да каже нужна ли е актуализация на бюджета заради промените в ДДС

Министър Горанов да излезе обясни пред парламента има ли нужда от актуализация на бюджета заради намаляването на ДДС на 9% за ресторант...

Основният спор бе между управляващите и БСП - дали като временна мярката ще сработи или не, дали цените ще останат същите или не. Според лидера на социалистите Корнелия Нинова начинът, по който се държат хората от ГЕРБ по отношение на ДДС, показва, че бламират премиера.

Според нея няма нищо по-нестабилно от това министър-председателят да каже, че въвежда данък, но ако не стане ще го махне. "Още един аргумент внесохте вие днес, като казахте: "Ами това е временна мярка". Временна мярка може да е носене на маска, но бюджет на държава, данъчни закони, осигурявани на пенсии, внасяне на осигуровки, не може да е временна мярка. Държавата и икономиката имат нужда от сигурност и то дългосрочна, а не от временни промени в данъчни закони в бюджета", заяви Корнелия Нинова.

"Прогнозируемост се иска в условията на криза. Какво предлагате вие? Единствената прогноза е от министъра на финансите, който каза, че ако приемете 9 % ДДС за определени сектори, то ще се вдигне ДДС на 24 % ДДС на другите и ще вдигна корпоративния данък. Това е единствената прогноза дадена досега", каза Нинова.

"Последно - грижа за хората. Смятам, че е важно да се покаже в условия на криза. Многократно казахте, ч намаляването на ДДС няма да доведе до намаляване на цените. Има една стока, при която е гарантирано. При лекарствата. Това е гарантирано, защото те са на регулиран пазар с регулирани цени", подчерта още Нинова и изтъкна, че това е грижа за хората, независимо дали членува в ГЕРБ или БСП.

Валентин Николов от ГЕРБ пък поиска удължаване на срока за предложения по Закона за подземните богатства след гласуването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика