На първо четене: По закон не може да има дискриминация при промяна на пола

10519
На първо четене: По закон не може да има дискриминация при промяна на пола
Снимка: БГНЕС

Промяна в Закона за дискриминация, предвиждаща да бъде официално забранена дискриминацията във връзка със смяната на пола, беше приета от Народното събрание на първо четене.

Депутатите допълниха разпоредбата, която забранява всяка пряка и непряка дискриминация по различни признаци и добавиха, че признакът "пол" включва и случаите на промяна на пола.

ВАС: Андрей Слабаков е унизил в национален ефир гей обществото

Популярният български режисьор Андрей Слабаков е виновен в подбуждане към тормоз и е подтиквал към дискриминация спрямо гейовете и хомо...

Парламентът записа още, че в производство за защита от дискриминация, след като засегнатата страна установи факти, на базата на които може да се направи предположение, че има дискриминация, ответната страна трябва да докаже, че принципът на равно третиране не е нарушена.

В досегашния текст ищецът е поставен в по-неблагоприятно положение: трябва да докаже дискриминацията, а в предлаганата нова редакция - ответната страна трябва да докаже, че принципът на равно третиране не е нарушен, отбелязва в становището си
парламентарната комисия по правата на човека, информира "24 часа".

В мотивите си вносителят - Министерски съвет посочва, че проектът е разработен в изпълнение на поети ангажименти на България във връзка с постъпило запитване за транспонирането на европейска директива.

Предвижда се парламентът да разгледа на първо четене и промени в Закона за виното и спиртните напитки.

Родители скочиха срещу дискриминация в учебниците - задача дели българи и роми

Родители сигнализираха за расистка задача в учебна тетрадка по математика за трети клас - децата трябва да изваждат и събират „бъ...

В дневния ред на депутатите е и окончателното приемане на промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

В програмата е и ратифициране на Меморандум за разбирателство между правителствата на България и на Съединените американски щати относно финансирана от САЩ техническа помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика