На първо четене: Приеха промени в Закона за чужденците, Симеонов предизвика скандал на дебата

3319
На първо четене: Приеха промени в Закона за чужденците, Симеонов предизвика скандал на дебата
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха промени в Закона за чужденците в Република България на първо четене. Те разгледаха два законопроекта.

Законопроектът на Министерския съвет предлага единна процедура за кандидатстване на граждани на трети държави за единно разрешение за пребиваване и работа у нас, съобразно директива на Европейския съюз.

В ход са законодателни промени, улесняващи наемането на чужденци

В ход е обсъждане на промени в Закона за чужденците, с които се въвеждат улеснения за наемане на чужденци. Това съобщи социалният минис...

В законопроекта на МС се уточнява, че „заявлението за виза може да бъде подадено и по електронен път чрез електронно попълнено заявление по образец, подписано с електронен подпис.“ Визата за краткосрочно пребиваване може да бъде издадена за многократно влизане и със срок на валидност до 5 години, когато чужденецът:

1. притежава валиден пътен документ, който му дава право да влезе на територията на Република България, издаден е в рамките на предходните 10 години и е със срок на валидност най-малко 3 месеца след планираната дата на отпътуване от територията на Република България, освен при обосновани извънредни случаи от хуманитарен характер;

2. е обосновал целта и условията на планирания престой и това, че разполага с достатъчно средства за издръжка както за срока на планирания престой на територията на Република България, така и за завръщането си в страната на произход или за транзита към трета страна, в която е гарантирано неговото приемане, или че е в състояние законно да придобие тези средства.“

Краткосрочните многократни визи могат да бъдат издадени за следните периоди на валидност, освен ако валидността на визата не превишава валидността на документа за пътуване:

- за срок на валидност до една година, при условие че чужденецът е получил и по законен начин е използвал три визи в рамките на предходните две години;

Симеонов пак се закача с депутатка, но този път го обвиниха, че унижава жените в НС

Депутатката от БСП Анна Славова обвини зам.-председателя на парламента Валери Симеонов, че унижава жени депутатки. Тя припомни, че това...

- за срок на валидност до две години, при условие че през предходните две години чужденецът е получил и правомерно е използвал предходна многократна виза със срок на валидност една година;

- за срок на валидност до пет години, при условие че през предходните три години чужденецът е получил и правомерно е използвал предходна многократна виза със срок на валидност две години; визите за летищен транзит не се вземат предвид при издаването на визи за многократно влизане.

Парламентът отхвърли проекта на Искрен Веселинов и група народни представители, тъй като законодателят прецени, че той дава възможност за по-лесен достъп на чужденците до държавата ни, а визовият режим е задължителен за тях.

С 87 гласа „за“, 4 – „против“ и 12 – „въздържали се“, предложението на Министерския съвет за промени на закона за чужденците в Република България беше прието на първо четене.

Скандал по време на разискванията

Славов: КОЙ вмъкна текстовете за „продажба“ на българско гражданство?

Народните представители не приеха текстовете в Закона за чужденците в Република България, които целяха прагът на инвестициите в недвиже...

По време на дебатите по законопроектите заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов се забърка в пореден сексистки скандал.

Повод за това стана изказване на социалистката Надя Клисурска и отправена реплика към нея от водещия заседанието Валери Симеонов. Депутатът от БСП остро критикува предложенията на управляващите и на „Обединени патриотите“ и обяви, че лявата група няма да подкрепи промените в закона, защото социалистите „гласуват с краката си“.

Тя имаше предвид, че червените народни избраници или влизат в зала да подкрепят определени законодателни промени, или излизат, когато не одобряват тези промени. Председателстващият заседанието на парламента, обаче, разтълкува казаното от нея, като неизпълнимо действие за човек.

„Само маймуните могат да гласуват така“, констатира Симеонов. Заради казаното от него червената депутатка Анна Славова се закани да му поиска оставката от името на жените в парламента.

"По никакъв начин не съм се опитал да обидя или унизя уважаваната от мен г-жа Клисурска. Просто обърнах внимание върху изрази, които унижават всички депутати", посочи в отговор Валери Симеонов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика