Надежда Йорданова: Подкрепям министър Славов в оспорването на избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор

1696
Надежда Йорданова: Подкрепям министър Славов в оспорването на избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Атанас Славов е прав да внесе във Върховния административен съд жалба срещу избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите главен прокурор. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Надежда Йорданова. Очаква се утре министърът на правосъдието да обжалва във ВАС решението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

“За избора на изпълняващ длъжността главен прокурор в изключително критичен момент е необходимо да имаме съдебно произнасяне кой е компетентният орган, след като самият ВСС някак си се въздържа от това решение”, заяви Йорданова. Тя подчерта, че ВСС следва да спре и процедурата за избор на нов главен прокурор. 

Надежда Йорданова: Освобождаването на Иван Гешев не е повод за радост, то е закъсняло

"Предсрочното освобождаване на Иван Гешев беше очаквано събитие, но закъсняло. Не е повод за радост. Не мога да се радвам, че бяхме в с...

Бившият министър на правосъдието заяви още, че 49-ото Народно събрание не е сгрешило с решението да намали мнозинството във ВСС, необходимо за освобождаване на главния прокурор. Йорданова уточни, че необходимостта от реформата не е нова нито за България, нито за професионалната общност, а е изрична и дългогодишна препоръка на Венецианската комисия. 

“Съсредоточаването на толкова много власт в едно лице, без реални механизми за контрол и носене на отговорност, корумпира изключително бързо. Видя се при Татарчев, Филчев, Цацаров, Гешев. Безконтролната власт за толкова дълго време води до изкривявания и това налага измененията в Конституцията”, подчерта Йорданова.

На въпрос дали Народното събрание се готви да ограничи президента от избор на конкретни ключови постове при съставянето на служебно правителство, депутатът потвърди, че това е един от обсъжданите сценарии. Тя уточни още, че е възможен и квотен принцип на споделена отговорност между парламента и президента.

“Последните няколко години показаха, че в Конституцията има дефект, който доведе до това, че извънредна хипотеза се превърна в норма. Имахме правителство, което управлява твърде дълго без реален парламентарен контрол. Предлагаме идеята при предсрочно прекратяване на правомощията на съответното Народно събрание последното правителство, избрано от парламента, да продължи да изпълнява функциите си като служебно правителство”, заяви юристът.

Надежда Йорданова за вота по антикорупционните закони: Политическо помпане на мускули (ВИДЕО)

"Това, което се случи в момента, е политическо помпане на мускули, ако щете нацакване със законопроекти", коментира народният представи...

Йорданова очерта позицията на ПП-ДБ за необходимост от писмен документ с ГЕРБ, който да гарантира изпълнението на вече поетите конкретни ангажименти и по този начин да се гарантира мнозинството в зала. Според нея и двете обединения са поели сериозна отговорност за формирането на правителство и не трябва сами да създават пречки пред реализирането на важните за България задачи. Представителят на “Да, България” окачестви като особено опасен изострения и атакуващ език на “Възраждане”, който прекрачва границите на демократичното общество и правовата държава.

“Не можем да оставим без реакция призивите от парламентарната трибуна определени политически опоненти да бъдат изметени от НС, да не бъдат допускани да се изказват от трибуната. Да се апелира за агресия и въоръжено насилие е абсолютно недопустимо”, заключи Йорданова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика