Надежда Нейнски: САЩ избра България за стратегически партньор

26362
Надежда Нейнски: САЩ избра България за стратегически партньор
Снимка: БГНЕС

САЩ избра България за стратегически партньор. Това показва, че ако иска, страната ни може да получи помощ в различни сфери - например постигането на енергийна независимост или независимост на съдебната система.  Коментарът направи бившият министър на външните работи в кабинета "Костов" Надежда Нейнски по повод посещение на държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Тя акцентира, че северноамериканската държава и ЕС имат споразумение за диверсифициране на газовите доставки. В допълнение беше обяснено, че няма логика България да има 85% зависимост от "синьото гориво", идващо от Русия.

Кристиан Вигенин и Джон Кери обсъдиха визите за българи в САЩ

Министър Кристиан Вигенин разговаря с американския държавен секретар Джон Кери в рамките на участието им в Конференцията за помощ за Ли...

От своя страна бившият външен министър от кабинета "Орешарски" Кристиан Вигенин обясни, че е хубаво, че САЩ ни подкрепя за диверсифициране на доставките. Въпреки това, за момента единственият източник бил Русия. Отчетено беше, че за момента не се е работило достатъчно за разнообразяване на източниците и че до 2019 г., когато заработи Трансатлантическия тръбопровод, България ще трябва да разчита основно на Русия.

Не бива да се поставяме сами между чука и наковалнята. Не е правилно да смятаме, че САЩ ни подкрепя срещу Русия, коментира в ефира на bTV Вигенин. Той оцени високо позицията на премиера Борисов, че темата за шистовия газ крие рискове. Това е така, тъй като той носел екологични рискове. 

И двамата бивши министри се обединиха около тезата, че България трябва да спре да мисли за САЩ и Русия като за "Голям брат". Вигенин добави, че по негово време американската администрация не е оказвала натиск върху България. Единствено се искала яснота за гледната точка и позицията на България.

 

САЩ за момента няма намерение да маха визите за българи

САЩ подкрепя безвизов режим за българи. Това каза на брифинг в Министерския съвет след срещата си с министър-председателя на Република ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика