Нанков обвини министър Комитова, че бърка паркинг със строителен обект

4729
Нанков обвини министър Комитова, че бърка паркинг със строителен обект
Снимка: МРРБ

Дълго време мълчах и гледах действията на наследниците ни в МРРБ. Много неистини се изговориха, много манипулации бяха пуснати в обръщение – времето ще покаже кой крив, кой прав. Но министър, който сам гордо казва, че познава инвестиционния процес от А до Я, да отиде на работна площадка и да я представи за трасе на магистрала „Хемус“ – ето това вече е върхът, написа бившият зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Той уточнява, че въпросното място е за съхранение на строителна техника, терен от 12 декара, нает от частно лице. С негово съгласие е отнет хумусният слой – за да може тежката строителна техника да стъпи стабилно и да не потъва.

„Чака се разрешение за строеж от МРРБ и е направена организация за мобилизация. Това е. Ако си бяха направили труда да видят парцеларния план, щяха да разберат, че на това място няма как да има строителство, защото е извън бъдещото трасе на „Хемус“. С преведения аванс в момента се произвеждат бетонови изделия, добиват се инертни материали и пр. дейности, които предшестват самото извършване на строително-монтажни работи (за чието реално стартиране е необходимо строително разрешение“, пояснява Нанков.

Според него, ако Комитова е искала да види как се строи, е трябвало да отиде на участъци 1, 2 и 3.

„В участък 6 вървят подготвителни дейности – не се строи, защото се бавят процедурите от дирекцията на протестиращия бивш зам.-министър Тодор Стоянов -  вместо да работи и да напредва „Хемус“, той ходи на протести“, сочи още Николай Нанков.

Според него явно на новата власт аутобанът на Северна България не й е приоритет и с всичките си действия ще доведе до спиране на строителството му.

„Бяхме поели ангажимент към хората, че „Хемус“ ще е готова през 2024 г. Вече е ясно от действията и бездействието им, че няма да е готова в този срок“, допълва той.

Поводът за неговото изказване е днешната инспекция на министър Виолета Комитова по трасето на участък 6 на автомагистрали „Хемус“ в района на бъдещия пътен възел при пътя Русе – Велико Търново. На място, според прессъобщение на МРРБ, арх. Виолета Комитова откри нарушения заради започнали строителни работи. В проверката се включиха също заместник-министър Тодор Анастасов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Апостол Минчев и говорителят на правителството Антон Кутев.

„На мястото е извършено разчистване на хумусен слой и са изпълнени насипи. Там е разположена голям брой строителна техника, за разлика от вчерашния ден, през който е имало само няколко багера. Присъстваха и строителни работници, които не беше ясно каква дейност ще извършват. Направи впечатление, че струпаната от вчера до днес техника – около 50 нови строителни машини, включително самосвали, булдозери, фадроми, багери, контрастира на видяното вчера, което по никакъв начин не показваше, че на мястото ще се извършва строителна дейност. Техниката, очакваща инспекцията на строителния министър, беше повече от работниците, които бяха дошли на мястото, приличащо повече на изложение за строителна техника“, информират от пресцентъра на регионалното ведомство.

За обекта има проект, но няма издадено разрешение за строеж, обясни министърът. Според арх. Комитова разрешение за строеж ще бъде издадено след около 4-5 години, заради необходимостта от изпълнението на подготвителни процедури.

За този обект „Автомагистрали“ ЕАД авансово е превела около 95 млн. лв. за доставка на материали и наем на механизация. По време на проверката министър Комитова показа сключени договори със заличени данни.

Авансовото превеждане на средства в голям размер за обекти, чието строителство ще започне след 4-5 години е причината за смяната на ръководството на държавната компания, обясни регионалният министър.

За пореден път ще бъде искано съдействие от НАП, която да направи проверка за наличността на парите, стана ясно също по време на инспекцията.

Докато бяха на обекта към екипа на министъра се присъединиха представители на фирма „Европейски пътища“ и „Автомагистрали“ ЕАД.

Те влязоха в остър сблъсък с арх. Комитова.

„Първо проверихме един камион е документи и след като проверихме документите, свързани със свлачища, срутища и тъй нататък, сега сме тръгнали на проверки на място. Едната група проверки касае извършени строителни работи за 600 млн. лв. на фирми, които са работили, полагали са асфалт и т.н. Ние трябва да ги установим дали са извършени и да ги плащаме.  Другата група обхваща такива проекти като този, при който искаме да видим какво се случва на място“, поясни министърът.

Инженер от „Европейски пътища“ я посрещна с „Добре сте ни дошли на нашия паркинг!“.

Министърът обаче контрира: „Аз с геодезист трябва да докажа, че това е строителен обект. Трябва да дойде нашият геодезист и да докаже, че това е строителен обект. Затова ми трябва геодезиста и координатите“. Тя се учуди на твърдението, че това е паркинг. А представителят на фирмата каза, че техниката е доставена на място съгласно писмо, което имат от „Автомагистрали“ за мобилизация.

„И какво строим?“ – попита министър Комитова.

„Нищо не строим. Имаме писмо от „Автомагистрали“, с което ни информират да пристъпим към мобилизация на техниката на трасето. И тъй като това е техника, която не можем да извозим за един ден. Все пак имаме техника, която е извънгабаритна, извършва се със специализиран транспорт, ние поетапно сме я извозвали. Тя беше на друг паркинг, но тъй като собствениците на другия паркинг искат да си го използват, затова сме преместили цялата техника тук. Тази техника е по договор за наем на техника с „Автомагистрали“, която ще бъде предоставена по време на изпълнението на АМ „Хемус“.  Г-жа министърката ще каже в какъв срок ще бъде издадено строително разрешение. Това разрешение се издава от регионалното министерство“, уточни специалистът.

В препирнята се намеси и Цветан Петков от „Автомагистрали“ ЕАД. Той каза, че проектът за въпросния участък е одобрен от Експертен съвет в АПИ миналата година юни месец.

„Нямаме разрешение за строеж, защото процедурите са бавни. Колегите, които са доставчици на механизацията, имат договор за наем на този имот, на който се намираме, до приключване на отчуждителните процедури. Имат договор с кооперацията, която е на местните земеделци, което им дава основание да бъдат тук и да си направят паркинг“, поясни Петков.

Словесният сблъсък между министъра и представителите на държавното и частното дружество продължи доста време, но от него стана ясно, че до издаване на разрешение за строеж има още много време, години даже.

„Тук имам договор с една фирма, която да доставя материали на обекта на стойност 111 млн. лева и след това е получила 95 млн. лева авансово да доставя материали за бъдещо строителство. Тук въпросът е защо са давани тези пари авансово“, възмути се арх. Комитова.

И допълни: „Имаме 1,5 млрд. разплатени авансови плащания за строежи, които ще почнат след около 4-5 години. Това е проблем. На първата ми среща с инж. Беличев той ми казва, че е получил 1,5 млрд. лева, а на година усвоява строителство за 100 милиона. И аз му казвам: „Беличев, ти имаш за 15 години пари, няма да искаш от нас пари“. Той вика: „Нямам, аз съм ги раздал на фирми да купуват материали“. Това нещо според мен трябва да се забрани със закон – да се започва строителство без разрешение за строеж“, е категорична министърката.

На журналистически въпрос дали ще иска обратно в държавния бюджет преведените авансово 1,5 млрд. лв. тя отговори, че това ще го направят съответните институции в България, “които могат да извършват такива операции“.

„Аз съм искала, ако може да се върнат тези пари да се ползват за други цели в момента, тъй като държавата не може да прави комбинации в бюджета. По смисъла на Закона за устройство на територията, дори един изкоп да направите без разрешение за строеж, вече сте почнали незаконно строителство“, подчерта арх. Комитова .

По време на препирнята отстрани работници скандираха: „ИСКАМЕ РАБОТА!“

Намеси се говорителят на правителството Антон Кутев, който заяви:

„Ето каква е ситуацията! Няма разрешителни, за да се работи на този обект, защото не са готови съответните документи. Господата очакват от министерството да им издаде разрешение за строеж. Те ще трябва да го чакат още дълго. Те много добре знаят това. Знаят го и тези, които са им платили парите. Всички тези хора тук знаят, че едни 90 милиона са дадени за нищо и сега, заради тях правят този цирк с много машини и с тези 10-тина крещящи отзад работници, които казват, че искат работа, а не става дума за работа. Те самите казват, че не са дошли да работят. Те са на паркинг и правят цирк. Според мен трябва да се намеси прокуратурата възможно най-бързо. Но не да прибере и засекрети материалите, а да направи така, че накрая парите да се върнат обратно, а виновните – в затвора“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com