Нанков: Ще вземем решение за конкретни срокове за скоростен път от Ботевград до Видин

1092
Нанков: Ще вземем решение за конкретни срокове за скоростен път от Ботевград до Видин
Снимка: БГНЕС

Ще приемем решение, което да даде яснота в какви времеви рамки ще приключим проекта, говорим за цялостното приключване през 2022 година в най-тежките участъци Ботевград-Мездра и Видин-Ружинци.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг в Министерски съвет след среща при премиера Бойко Борисов с граждани от Видин, Монтана и Берковица, които от седмици протестират с искане за изграждане на автомагистрала Видин – София, предаде агенция "Фокус".

Нанков разпореди превантивни действия за предотвратяване на потенциални ВиК рискове

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков изпрати писмо до ръководствата на ВиК дружествата, чиито принц...

„Инициативата на премиера беше изключително навременна. Успяхме да стиковаме нашите позиции. Те по-скоро не са се разминавали кардинално в нито една сфера. Това, което искат колегите са гаранции, тъй като наистина през последните 30 години в Северозапада специално за тези два проекта обещанията са били много повече от действията. Видяхме, че с изграждането на „Дунав мост-2“ на Видин вместо да се разреши проблемът на Северозапада, той се задълбочи от гледна точка на транспортната достъпност и придвижването. Както се казва: „Пътят отесня“. Тук коментираме за изцяло ново трасе, за изцяло нови габарити, в някои от участъците ще бъде скоростен път, в други с автомагистрални габарити“, отбеляза министър Нанков.

По думите му на срещата е било договорено на Министерски съвет следващата сряда да се вземе решение с конкретни срокове и ангажименти за изграждането на Коридор номер 4 в участъка от Ботевград до Видин – по протежението на път Е-79. „Те ще бъдат индикативни, разбира се, тъй като много от процедурите не зависят от волята на възложителя, на министерството и на Министерски съвет. Ще приемем решение, което да даде яснота в какви времеви рамки ще приключим проекта, говорим за цялостното приключване през 2022 година в най-тежките участъци Ботевград-Мездра и Видин-Ружинци, може би ще го разширим и до Монтана като по-тежък участък“, допълни министър Нанков.

„Ние нямаме размиване в позициите си, за нас винаги този път е бил приоритет и ще бъде. Факт е, че ще вземем подобно решение, за да бъдем отговорни, за да бъдем и конкретни, за да могат и колегите да следят поетите ангажименти от наша страна и те да се превърнат не само в реални дейности, но и в една инфраструктура, която Северозапада заслужава“, каза още той.

По отношение на тунела под прохода Петрохан регионалният министър обясни, че за там в момента се извършват геоложки проучвания, а веднага след тях ще бъдат възложени и прединвестиционните проучвания. „Петрохан ще бъде един от първите проекти в България, които се реализират под формата на публично-частно партньорство. Има инвестиционни интереси, но към момента не можем да предложим нищо, освен една инвестиционна идея. Когато сме готови в края на годината с геологията и предпроектните проучвания, ще имаме една база за привличането на чуждестранен интерес “, допълни министър Нанков.

Нанков: Програмата за саниране има бъдеще, трябва и ще продължи

Програмата за саниране има бъдеще, трябва и ще продължи. Това каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на диску...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика