Нараснал е броят на чуждестранните туристи, отчете Ангелкова

818
Нараснал е броят на чуждестранните туристи, отчете Ангелкова
Снимка: БГНЕС

Чуждестранните туристи в България за последните четири години са нараснали с 31%, а приходите от посещенията - с 34%. Това отчете министърът на туризма Николина Ангелкова по време на изслушването си в парламента за напредъка по приоритетите, заложени в програмата за управление на правителството в сектор „Туризъм", .

„За миналата година общите приходи от туризма са 8,4 млрд. лв. по данни на БНБ. 2018 г. беше трета поред година с ръст за българския туризъм. България бе посетена от над 9,2 млн. чуждестранни туристи“, подчерта Ангелкова.

По-малко руснаци се канят да дойдат в България, скоро ще има план как да привличаме чартъри

Ранните записвания към момента сочат между 15 и 25% спад на руските туристи в България. Това каза министърът на туризма Николина Ангелк...

Министър Ангелкова отбеляза, че България е една от водещите страни в ЕС по реализирани нощувки и приходи от международен туризъм.

„Споделям също така значението на предизвикателствата, пред които ни изправя съвременната действителност и наложената необходимост да поддържаме нужната степен на конкурентоспособност спрямо обективната пазарна политика на нашите преки конкуренти“, каза още Ангелкова.

По думите ѝ въпреки ожесточената конкуренция и ограничения ресурс, с който разполага Министерство на туризма в сравнение с останалите дестинации, с които се налага да се бори, то полага максимални усилия, за да редуцира евентуалната разлика спрямо предходния сезон.

Важен приоритет за министерството е създаването на организации за управление на туристическите райони.

По думите й към момента има създадени 7 такива организации, а другите две са в процедура. „Всяка една от организациите за управление на туристически регион може да се възползва от ресурса, който с много усилия успяхме да осигурим чрез програмата за иновации и конкурентоспособност.

Ангелкова: Ще обърнем внимание на туризма в малките общини

Ще обърнем внимание на туризма в малките общини, министерството винаги се е стараело да стимулира вътрешния туризъм. Това каза министър...

Той е насочен само към организациите за управление на туристически район, именно за създаване на обща маркетингова политика, обща политика да се промотират силните страни в сектор „Туризъм“ на тези региони. Да се участва в префесионалните борси, и изложения. Предстои вторият етап на този проект, който е свързан със създаването на специален маркетинг по отношение на всеки един район“, коментира Ангелкова.

Тази година се очертава да бъде изключително трудна и динамична, но се надявам, че съвместно с бизнеса и местната власт и мерките, които сме предприели, ще успеем да задържим нивото на туристите, което имахме миналата година.

Работим и в посока на разработване на дългосрочен механизъм, който да ни даде възможност да разширим крилата на сезона, особено по отношение на Черноморските ни курорти, изобщо на целия Черноморски регион. Както и разбира се, там, където са фокусирани нашите зимни курорти и във вътрешността на страната, което е част от нашата основна политика. Предстои да разработим в рамките на един месец предложение за създаване на такъв механизъм, който да позволи и на нашата страна да бъде конкурентоспособна“, каза Ангелкова.

Според нея той се разработва, съобразено с европейското и националното законодателство. Ангелкова уточни, че се механизмът очертава съвместно от страна на общините и бизнеса с цел определяне на приоритетните направления и гарантиране на туристопотока.

„Това, което е изключително важно за нас и отчитайки спецификите и профила на туристопотока, ние се фокусираме максимално в създаване на устойчиво развитие и промотиране на другите важни извън летния и зимния ни туризъм туристически продукти, каквито са културно-туристическия туризъм, балнео и спа туризма,вино и кулинария, на база дестинациите, които разработихме миналата година.

Със санкции до 50 хиляди лева щели да се пазят дюните на Черноморието

Новите по-високи санкции, достигащи до 50 хиляди лева, гарантират превантивно опазване на дюните по Черноморието. Това каза за  &b...

Също така и всички други видове туризъм, свързани с развитие на голф туризма, приключенския туризъм, които прибавят добавена стойност към основните ни зимен и летен продукт“, коментира Ангелкова. Тя уточни, че това, което предстои да се реализира като първа стъпка през май месец е да се насочи вниманието към националните курорти като възможни дестинации за конгресен туризъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика