Не ми пука, ако ми падне главата, никой не ми пази гърба

29690
Не ми пука, ако ми падне главата, никой не ми пази гърба
Снимка: БГНЕС

Не ми пука, ако ми падне главата и утре не съм министър. Никой не ми пази гърба, независимо кой ще ми иска оставката, трябва да направя това, за което съм назначен. Няма да се поддам на натиск. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин пред Нова телевизия. 

Успявам да не се поддавам на емоцията, предпочитам стратегическия подход, гледане в бъдещето, а не взиране в миналото, коментира своето поведение вътрешният министър.

Събитията в страната той определи като съдбоносни. "В момента сме в една сериозна обществена и политическа криза, ако наистина не съумеем правилно да управляваме, ще понесем тежки последствия. Трябва да излезем от кризата. Въпросът е в цената която ще платим и колко време ще продължи самото кризисно положение", коментира Йовчев. 

По повод искане на оставката на Йовчев, той отвърна, че не се притеснява от това и че все пак работата на вътрешното министерство е сложна - решаване на проблемите с емиграцията, с протестите, с цялостната ситуацията в страната. 

По въпросите за протестите и в частност напрежението между полиция и протестиращите той каза, че полицията отстранява граждани, които са се опитвали да нарушават обществения ред и са си изпълнявали правилно служебните задължения. 

"Ако бяха допуснати близо до парламента или бяха успяли да влезнат, щяха да го потрошат. Това щеше да е реална причина да се отиде към нови избори, щом са успели го разбият. Искали са да влязат вътре. Организирано е движение срещу полицаите", добавя Йовчев. 

На въпроса дали се плаща за кървави снимки, Йовчев потвърди, като заяви, че има много такива сигнали, но не счита за необходимо да обикаля медиите с производства, а по-скоро да задейства прокуратурата. 

Не бих осъдил окупацията на Софийски университет, нито пък бих я подкрепил. Погрешно е насочен протестът, не разбирам защо използват университета. Така коментира събитията около студентите министърът на вътрешните работи. 

Средствата, които са предвидени за бежанците, са 27 млн за 6 месеца, заяви Йовчев относно проблемът с емигрантите. 

"Дано не станат 200 000. Не мога да кажа на 100% дали ще се справим, вярвам го. Над 10 000 нелегални емигранти имаме в страната. Част от тях, над 1000, не са търсили убежище, не са искали закрила. Те трябва принудително да бъдат изведени. Имаме 8 000 други, които са заявили желание за убежище. По закон трябва да се отнасям с тях като бежанци, които имат нужда от закрила, независимо, че не са получили статут.

Някои няма основание. Именно тях искаме да съберем. Не може да се каже колко са в София, защото по закон те могат да бъдат настанявани и да бъдат третирани като бежанци. Тепърва се настаняват", коментира министърът.

Той добави още, че в края на миналата година са започнали да пускат бежанците заради препълване на местата. Излизали са навън с една бележка. Йовчев заяви, че имат план, по който да ги приберат.

Йовчев не мисли, че полицаите са превишили правата си на 12 ноември

Категорично не може да се говори за превишаване на правата на полицаите по време на протестите. Това заяви министърът на вътрешните раб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика