"Не ви ли е срам?", попитаха студенти в парламента

46902
"Не ви ли е срам?", попитаха студенти в парламента
Снимка: бгнес

Трима студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски” влязоха в парламента и попитаха депутатите: „Не ви ли е срам от българския народ?”, съобщи Агенция „Фокус”.

Младежите са на възраст между 22 и 24 години и са влезли в сградата по законни ред за достъп за граждани чрез заявление от предната седмица. Ивайло Динев учи специалност Културна антропология, Ангел Златков - Минало и съвременност на Югоизточна Европа, а Румен Стоев е студент по Право. Тримата разпънаха плакати от балкона на пленарната зала, след което бяха поканени на разговор в кабинета на председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Социолог: Има опасност вотът на недоверие да се обезцени

Ясна е опасността да се обезцени вотът на недоверие. Вотът е възможност на опозицията да задава дневния ред, тона на дискусията.Това е ...

„Ние сме студенти от Софийския университет. Представляваме себе си. Нямаме организация, не сме част от партийни или неправителствени структури. Дойдохме тук без някой да ни е казал, без някой да ни е платил. Правим го, защото смятаме, че е правилно като граждани да изразим позиция по всякакъв начин, без да нагрубяваме другите или да нарушаваме тяхното лично пространство. Вдигнахме плакатите, прибрахме ги”, подчерта Ивайло Динев. „Дойдохме заради това, което се случва в последните години, не само сега. Обстановката в момента е реакция на последните години управление на всички партии. Въпросът беше зададен към всички депутати в сградата: „Не ви ли е срам от българския народ?”. Не работят в интерес на хората, а в други интереси – частни, партийни, олигархични”, обясни младежът.

По повод срещата с Миков студентите казаха: „Той ни обясни неговата позиция, ние обяснихме нашата позиция. Позициите не се срещнаха”. Младежите обясниха, че Михаил Миков се е съгласил с тях, че институцията на Народното събрание е няма голяма подкрепа. Студентите изразиха намерение да използват плаката отново в следващите дни. „На един от транспарантите, които сме подготвили пише: „Политиците – на общежитие”. Общежитието е направено като затворническа килия. Отношението там е общо взето като в затвор”, коментира Ивайло Динев.
„Ние не протестираме само срещу това управление, протестирали сме и срещу Бойко Борисов, и срещу предишното управление.

Въпросът е, че когато излизат хора – дали 1000 или 100 000, трябва да има чуваемост. Когато някой сгреши, трябва да си признае грешката и да си подаде оставката. Изборът на Делян Пеевски не е ли избор, който по всякакъв начин делегитимира институцията ДАНС? Нови избори не означава да изберем същите или да се появят нови, а означава, че тези си признават грешката си и са готови да се явят отново на избори. Искаме морал – хора, които са честни, принципни”, заяви Ивайло Динев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика