Ненчев засегна тънко АБВ заради ремонта на руските МИГ-ове

4783
Ненчев засегна тънко АБВ заради ремонта на руските МИГ-ове
Снимка: БГНЕС

Учуден съм от думите на ген. Михо Михов, който коментира, че само Русия може да ремонтира МИГ-овете ни. Това заяви военният министър Николай Ненчев пред Нова телевизия.

Странно е, че писмото на руската корпорация (РСК) „МИГ” отива при председателя на Комисията по отбрана в парламента. От думите на Ненчев стана въпрос, че България има 19 самолета МИГ, от които искаме да ремонтираме между 7 и 10 самолета. Цените на „МИГ” ми се сториха високи, затова и поисках среща с руснаците, за да намалим цената. РСК „МИГ” не поиска, затова се обърнахме към Полша и там цената е по-ниска с 600 000 евро на двигател, т.е. 1,2 млн. евро на самолет или 24 млн. евро (бел. ред. – 24:1,2 прави 20, а не 10 самолета) общо, уточни Ненчев. Той припомни, че от съвсем скоро САЩ наложи санкции на РСК „МИГ”, което означава, че скоро може да има такива санкции и от ЕС, опасява се военният министър. Има опасност да изпратим на ремонт 14 двигателя в Русия и да не си ги получим повече, подчерта Ненчев.

До края на следващата година Полша ще ни ремонтира 6 изтребителя МИГ

Три изтребителя МИГ-29 ще бъдат напълно ремонтирани до средата на следващата година. МИГ-овете ще бъдат с ремонтирани двигатели и агрег...

Николай Ненчев попита и с риторичен тон къде досега са отивали парите за ремонти на авиацията ни и къде ще отидат, визирайки високата цена от РСК „МИГ”. Изненадан съм от всичко това, което се случва, подчерта военният министър. Той добави, че при ремонта в Полша няма платим ДДС, защото сме съюзници в НАТО и сме страни-членки на ЕС т.е. общата цена пада с 20%. Стремим се да сменим и авиониката, което руската страна не може да направи, каза военният министър. Имам данни за договорите и протоколите, които мога да предоставя на ДАНС, заяви Ненчев. Той не потвърди или отрече дали има нови искания за прелитане на руски и други самолети през нашето военно пространство.

Ситуацията по границата

Оказахме логистична подкрепа на българо-турската граница още в началото на годината. Ако има информация за по-голяма вълна от мигранти, може да увеличим броя на военнослужещите по границата, уточни Ненчев.

Попитан колко души са спрени и върнати в Турция, Ненчев отговори, че възможността да се овладее бежанската вълна зависи от международното сътрудничество и по-конкретно с Турция. На този етап е относително спокойно, даже измамно спокойно, уточни министърът. Ненчев не коментира и предупрежденията, отправени от премиера Бойко Борисов за 7-8 млн. мигранти – нещо, което написа в специално писмо турският премиер Ахмет Давутоглу до всички европейски държави.

Ненчев: Не можем да ремонтираме техниката си в Русия, защото сме част от ЕС и НАТО

Министърът на отбраната Николай Ненчев заявява, че от началото на своя мандат води последователна политика за по-тясна интеграция на Бъ...

Николай Ненчев изрази страх, че не се знае кой идва към България и Европа. Страхувам се, че идват радикални елементи, подчерта министърът. Изключително важно е да знаем откъде идват мигрантите – дали от Сирия, от Ирак, от Афганистан. Имаме екипи на границата, разпоредил съм дори да се издирят всички пенсионирани арабисти, за да имаме достатъчно ресурс да установяваме кой откъде идва, каза Ненчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика