Нинова: Ще има проблем със снабдяването с храни в следващите години

3237
Нинова: Ще има проблем със снабдяването с храни в следващите години
Снимка: БГНЕС

"За нас българското производство на храни е изключително важно, от години защитаваме политиката в защита на родното производство. Сега, с оглед на кризите и цените, това е изключително важно и трябва да мислим в перспектива. Вероятно ще има в следващите години проблем с продоволствието и ако сме държавници, трябва отсега да заложим политика". Това обяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на посещение на зеленчуковата борса в село Първенец, където се срещна с местни производители.

Доскоро вицепремиерът беше на мнение, че продоволствена криза няма да има. В края на февруари тя даде пресконференция заедно с министъра на земеделието Иван Иванов, на която заявиха, че страната разполага със запас от зърно за следващите две години, пазарът е спокоен и няма недостиг на храни. 

Васил Гарнизов: Начинът, по който Радев действа, само слепва по-плътно Нинова към коалицията

Темите газ и оръжие няма да съборят правителството, прогнозира по БНР Васил Гарнизов, преподавател по антропология в Нов български унив...

"Миналата година подкрепата за производството на плодове и зеленчуци беше 29 милиона лева. Тази година – до този момент – е 53 милиона, като в актуализацията на бюджета предлагаме да се включат допълнителни 100 милиона", отбеляза Нинова.

"Освен това чухте от какво се оплакват хората – високата цена на тока. Мярката на правителството е да продължи подкрепата за 300 лева на мегаватчас. Производителите се оплакват и от високите цени на торовете. Бих предложила държавна помощ под формата на торове. Има оплаквания и относно ръста на заплатите – трябва да има повишаване заради високата инфлация", каза още вицепремиерът.

Голямата ѝ цел е да се подпомогне родното производство на плодове, зеленчуци, мляко и месо. Реална мярка, по думите ѝ, би било нулево ДДС върху плодове и зеленчуци. "Това, което малко ме изненада, е, че поне половината производители, с които се видях, не са регистрирани, а търсят подкрепа. Трябва да им помогнем с регистрацията, защото не могат да се справят сами.

Ден след като поиска възстановяване на договорите с "Газпром" и замразяване на цените на газа, Нинова каза, че земеделските производители също са се обединили около желанието да се замрази цената, каквато е в момента по договора с „Газпром“, а разликата от увеличаването да се поеме от държавата. "Няколко сектора застават зад такова искане, струва ми се разумно и ефективно. Ще даде резултат да не им се оскъпява стоката", твърди вицепремиерът.

Според "Кинтекс" Нинова се опитва да спре говоренето за доставки на оръжие за Украйна

Вицепремиерът Нинова с отчаяни ходове, за да спре публичното говорене за възможни доставки на българско оръжие за Украйна. Това се...

"Допълнително облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества ще даде приход, който да бъде използван за тези компенсации", заяви тя.

Нинова отново каза, че ако Министерски съвет реши да се изнася оръжие за Украйна, БСП ще напусне коалицията. "Да изчакаме да видим какво ще се гласува, много неща се говорят. Има спекулации, че и сега се праща оръжие, но един патрон не е изпратен пряко за Украйна", каза тя и допълни, че "не е възможно" да се изнасят оръжия за Киев през Полша.

"Имаме договори с Полша, изнася се оръжие за над 50 дестинации от България. Няма нищо изнесено за Украйна или Русия. Не е възможно да се изнася зад гърба ми", смята Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика