Нови идеи от ДБ за бюджета: Държавата да финансира карти за транспорт и детски градини в София

2047
Нови идеи от ДБ за бюджета: Държавата да финансира карти за транспорт и детски градини в София
Снимка: Actualno.com

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ обяви, че част от мерките на коалицията, които тя настоява да се включат в актуализацията на бюджета от 1 юли, са били приети на Коалиционен съвет. Той беше свикан днес, след като вчера Министерството на финансите публикува пълния текст.

Едно от предложенията на ДБ е държавата да поеме 50% от цената на картите за градския транспорт за цялата страна. „Правено е в Германия и е мярка, която работи добре“, аргументира се Мирчев пред репортери.

Другата точка е 16 детски градини в София, чието изграждане е в застой, да бъдат финансирани през държавния бюджет. „Но още не са финализирани разговорите и продължават в момента. Причината – Йорданка Фандъкова се провали със строежа на детските градини, ГЕРБ претърпява тотален провал през последните 17 години в София с градините“, добави Мирчев.

Бивш социален министър: Минималната заплата е консумирана от инфлацията

Част от ръста на минималната работна заплата е консумирана от инфлацията. Темата за минималната работна заплата ще присъства и по-натат...

Той допълни, че за тази мярка ще са нужни 58 млн. лв. Тепърва ще бъде уточнено каква част точно може да се финансира от държавата, а не от общината, и откъде ще бъдат взети средствата. Що се отнася до картите за градския транспорт, вероятно финансиране ще дойде от капиталовите разходи, каза Мирчев.

Попитан дали мерките ще се вкарват между първо и второ четене, той заяви: „Ще стане ясно скоро“.

От „Продължаваме промяната“ обявиха, че на Коалиционния съвет са били обсъдени всички предложения на отделните формации и „целта е да няма промени между първо и второ четене“.

„Допълнително ще се срещаме. Всяка една партия има конкретни предложения, минахме ги на първо четене. ПП няма допълнителни предложения за между четенията. Дискутирахме кое е реалистично да се направи и кое не е, дали има възможност да се увеличат приходната и разходната част, ако не - да се правят вътрешни разпределения. Тази седмица бюджетът трябва да влезе по комисии“, обявиха от „Продължаваме промяната“.

Ето от кога ще дават по-високите със 120 лв. пенсии

От 7 октомври до 20 октомври ще бъдат изплатени пенсиите, както и допълнителната надбавка от 120 лева. Тя ще бъде плащана до края на го...

Те изтъкнаха, че бизнесът не трябва да е разочарован, че не вижда компенсациите за скъпия ток заложени в бюджета. „Искаме да уверим бизнеса, че държавата твърдо стои зад тях. Компенсациите ще продължат. Това, че не са част от бюджета, не значи, че ги няма – а обратното“.

От ПП заявиха, че няма да коментират предложението на ДБ за картите за градския транспорт.

Любомир Каримански от ИТН заяви, че предложенията на „Има такъв народ“ ще подлежат на допълнителни обсъждания. „Най-вероятно ще стигнем до обсъждания между първо и второ четене“, каза той.

„Това, което искаме да се залегне в бюджета, са реформите, за които говорих често напоследък. Пенсионният модел преди да бъде реформиран, да го запазим в сегашното състояние, за да не стане по-лошо. През октомври, при вкарване на бюджета за 2023, трябва да има реформи по тази точка“, обяви Каримански, който преди дни каза, че нито една идея на ИТН не е била включена в актуализацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика