Новите партии в парламента обвиниха системните за проваленото пленарно заседание

3248
Новите партии в парламента обвиниха системните за проваленото пленарно заседание
Снимка: БГНЕС

От "Изправи се! Мутри вън!", "Има такъв народ" и "Демократична България" обвиниха ГЕРБ, БСП и ДПС за проваленото пленарно заседание.

Днес депутатите на два пъти не успяха да приемат програмата за работата на парламента и заседанието беше прекратено. Предложеният дневен ред за двата пленарни дни до Великден беше отхвърлен и при прегласуването със 79 "за", 6 "против" и 123 "въздържал се".

ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха днешното заседание на парламента

Заседанието на парламента се провали днес, тъй като ГЕРБ, БСП и ДПС не приеха дневния ред, точка по който бяха и промените в Изборния к...

"Г-н Борисов нали обичаше да брои 165 души - новото мнозинство. Ето го новото мнозинство в пленарната зала от ДПС, БСП и ГЕРБ, което, ако гласува така юнашки, вероятно би могло да направи и трети мандат, стига президентът да се обърне към тях, коментира Арман Бабикян "Изправи се! Мутри вън!".

Той допусна, че някои от тях не искат комисия за "Росенец", други не искат комисията срещу полицейското насилие. Всеки има своите мотиви да бъде против този дневен ред и станахте свидетели на този формален парламентарен абсурд, коментира Бабикян и в рамките на шегата добави, че "може би има шанс за третия мандат".

Христо Иванов, "Демократична България", коментира, че ГЕРБ, ДПС и БСП са бламирали днес дневния ред, заради промяната в изборните правила. "Има видим консенсус срещу промените в ИК и допълнителното въвеждане на сигурен машинен вот", смята той.

Според Иванов всяка политическа формация ще трябва да даде рецепта за излизане от политическата криза, в която официално се намираме. По думите му, много трудно може да се излъчи мнозинство в парламента сега.

ГЕРБ прехвърли вината за проваленото заседание на новите партии, БСП пък съзря лобизъм

Не се е случвало програмата за работа за седмицата на парламента да не бъде приета, отговорността е на мнозинството. Това каза председа...

Попитан как ще преодолеят този блокаж на Народното събрание, Станислав Балабанов от "Има такъв народ" коментира, че, ако трябва, ще се отиде на нови избори. Суверенът ще прецени и отново ще раздаде картите, защото виждате каква е ситуацията в пленарната зала - 50 срещу 100 и кусур въздържали се, не става, добави той, цитиран от Дарик.

Попитан дали ще подкрепят правителство на някоя от останалите протестни партии, Балабанов каза, че всичко е в ръцете на президента. Да видим на кого ще връчи третия мандат, но като гледате днес какво се случи в пленарната зала, която и да е партия, ако предложи правителство, говоря от тези, които са от протеста, ще бъде задушена, смята той. Да видим какво ще се случи с третия мандат, да не се смеем всички с глас от странните решения и изненади, които могат да се случат, коментира Балабанов.

Проектопрограмата на парламента за тази седмица предвиждаше депутатите да приемат на второ четене промените в Изборния кодекс, на първо четене - изменения в Закона за политическите партии, както и да обсъдят създаването на временни комисии за законосъобразността на изградените обекти в парка "Росенец" и за полицейското насилие на протестите миналата година.

В същото време от ВМРО протестираха до сградата на Народното събрание срещу промените в Изборния кодекс, с които се отменя ограничението за броя секции в страни извън ЕС и се отнема правото на партията да има свои представители в районните и секционните комисии, въпреки че е представена в Европейския парламент.

ВМРО "връчи" фес, вместо мандат на "Има такъв народ" (СНИМКИ)

От ВМРО настояха президентът Румен Радев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс, вместо да връчва мандат на предателска парти...

Аргументите на ГЕРБ и БСП вижте в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика