Новото електронно управление на съда стартира пилотно до края на юни

2904
Новото електронно управление на съда стартира пилотно до края на юни
Снимка: Actualno.com

Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), финансирана по Оперативна програма "Добро управление", започната от предния състав на ВСС и рестартирана от настоящия съвет, е готова. Това стана ясно на заседание на Пленума на ВСС днес, 18 юни, пише "Де Факто".

Проектът се нарича "Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата", а негов ръководител е Гергана Мутафова. Финансирането е за над 6 милиона лева, а тя е направена от "Информационно обслужване".

Главният прокурор призна, че немалка част от приватизацията е с изтекла давност

За немалка част от приватизационните сделки давността е изтекла. Това каза главният прокурор Иван Гешев на изслушване в правната комиси...

Системата ще е отделна от общото електронно управление на държавата, проектирана е като отделен защитен канал само за съдебната система, но между двете електронни управления ще има връзка.

Най-общо ЕИСС ще дава достъп до всички дела в реално време за "вътрешните" потребители, определен достъп ще имат и "външни" потребители, чрез Единният портал за електронно правосъдие и регистрация. Единната система на съдилищата дава директен достъп до Търговския и Имотния регистри, до тези на НАП, НОИ, МВР – документите за самоличност, до единната база данни "Население".

Ще има и модул за случайно разпределение на съдебните дела. Според създателите на продукта, системата сама смята среднодневното натоварване в рамките на деня на магистратите, има административен модул за отсъствията, сама изключва командированите, при преразпределение заради даден отвод няма да позволи това дело отново да отиде при същия съдия. Отчитат се и дежурствата. При старта си обаче тя няма да отчита общата натовареност на магистратите с дела.

Случайно разпределение (по статистическа група и предмет на делото) едновременно ще се прави не само на докладчик, но и на членове на състава и на съдебни заседатели – в един модул се правят три избора. Протоколите от разпределението се подписват с електронен подпис, няма пречка и да се разпечатват на хартия. Що се отнася до малките съдилища, където дежури един съдия, делата отиват при него.

Претърсиха офиса на фирмата, внедрила системата за разпределение на дела (СНИМКИ)

Прокуратурата извърши обиск в офиса на фирма "Смарт Системс 2010", внедрила през 2015 г. системата за случайно разпределение на делата,...

Достъпът до модула за случайно разпределение ще се определя с вътрешни правила от всеки съд. Най-често това ще е председателят му, но може да е зам.-председател или упълномощено от ръководството на съда лице.

Какъв беше последният голям скандал със случайното разпределение на дела - припомнете си ТУК!

В края на месец юни, ЕИСС ще заработи пилотно в 17 съдилища, за срок между 3 и 5 дни. Сред съдилищата са апелативните съдилища в София и Велико Търново, окръжните във Велико Търново, Варна, Перник, Благоевград, Смолян, районните отново в Търново, в Елена, Костинброд, Тополовград, Омуртаг, Смолян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика