Христо Иванов: ВСС да обясни защо още работи деловодна система, която трябваше да е временна

5942
Христо Иванов: ВСС да обясни защо още работи деловодна система, която трябваше да е временна
Снимка: БГНЕС

Отговорността за настоящото положение със системата за случайно разпределение на съдебни дела е на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това категорично заяви пред Actualno.com бившият правосъден министър Христо Иванов, който сега е един от тримата съпредседатели на "Демократична България".

Причината Иванов да посочи ВСС, в който предишният главен прокурор "Сотир Цацаров имаше желязно мнозинство", е, че е имало разписан план от 2017 година да има постоянно действаща система за случайно разпределение на дела. Сега действащата система всъщност е замислена като временно решение и отговорността е на ВСС.

Правосъдният министър не даде конкретни примери за манипулирани съдебни дела

Дали има незаконна манипулация на системата за случайно разпределение на съдебни дела – това ще се разбере най-вероятно от досъде...

"При осигурено целево финансиране, при пътна карта, която изискваше 2017 година да бъде въведена цялостна деловодна система, ВСС не си е свършил работата", смята Христо Иванов. Той не прие за сериозно оправданието, че има смяна на европрограми – проектът за нова, постоянна деловодна система почва по ОПАК, но трябва да завърши по ОП "Добро управление". "Това не е априлският сняг, който ни е изненадал", подчерта лидерът на "Демократична България". "Пропуснали са предишния програмен период, проспали са го, седяли са си на ръцете. С Гьобелсова пропаганда се опитват да обвинят някой друг за собственото си бездействие", каза Христо Иванов.

"Нямам абсолютно никакъв поглед върху този временен софтуер именно защото беше временна мярка. Моите задачи бяха две – старият софтуер, който беше доказано компроментиран с публичен доклад, да бъде сменен и аз като правосъден министър да осигуря условия да бъде изработен читав, траен софтуер. Тези две неща аз ги свърших – бяха им осигурени (бел. ред. – на ВСС) милиони левове по ОП "Добро управление", за да изработят софтуер", заяви Иванов, който посочи, че от това, което излиза публично, явно проблеми със сегашната система има.

Само при криминологична експертиза може да се каже какви точно са проблемите на сегашната система, уточни Иванов на изричен въпрос на Actualno.com и напомни, че одитният доклад не е публичен. Той обаче каза и, че системата има проблеми точно защото е временна и е трябвало да работи между 3 и 6 месеца. Всъщност, по думите на Иванов, системата е доработена на база дарена още през 90-те години на XX век система от САЩ – АСУД, която към 2013 година все още е била най-доброто, с което България е разполагала, за да търси вариант за електронизация и прозрачност при работата на съдилищата.

На изричен въпрос на Actualno.com дали има сигнали за манипулация на конкретни дела, Иванов отговори, че няма такива.

Куцкова: Вътрешен човек е пробил системата за разпределение на делата

"Ако има пробив в Централизираната система за случайно разпределение на делата, то трябва в това да е замесен вътрешен човек." Това каз...

Има много силно преувеличаване на проблемите в тази система от главния прокурор и това рискува да разклати много силно доверието в българското правосъдие, предупреди Иванов, визирайки внушенията от негова гледна точка на Иван Гешев, че едва ли не 5 години в България не е имало правосъдие и че всеки ученик може да влезе в системата. "Аз лично винаги съм настоявал за максимална сигурност и сега настоявам тази система да бъде заменена с нещо, което е сигурно", подчерта бившият правосъден министър.

Иванов коментира и, че доколкото разбира една от хипотезите за възможна злоупотреба със сегашната система изисква следните условия: първо, да си вътре в системата, а тя не е достъпна онлайн т.е. достъпът не може да стане през интернет и следва да е пробита защитната ѝ стена (firewall); второ, трябва да имаш квалифициран електронен подпис т.е. идентификация по три имена и ЕГН и трето – да имаш парола и потребителско име на оторизирано лице. "Някои от тях казват: "Ами паролите са 1234". Ако паролите са 1234, тези всички хора трябва да си подадат оставката, ако не са си я подали, защото са оставили тази система толкова години, без да я сменят", подчерта Иванов.

Попитан от Actualno.com дали в случая не става въпрос за война между лобита, лидерът на "Демократична България" беше категоричен: "Винаги в България, когато искаме да откажем да видим на чия страна е правото, казваме, че това са две лобита. Не съм лоби в съдебната власт по никакъв начин – в момента се опитват да ме опишат за виновен за нещо, което те не са свършили. Тази временна система е одобрена с решение на ВСС – гласувана е единодушно, всички, воглаве с г-н Цацаров. Вие представяте ли си как аз съм заставил г-н Цацаров и неговото желязно мнозинство в предишния ВСС да гласуват нещо? Че аз ако можех да ги заставя да гласуват нещо, щях да си прокарам конституционните промени (бел. ред. - Иванов подаде оставка като правосъден министър точно заради неуспеха на съдебната реформа). Има опит те са се скрият за това, че не са си свършили работата и се опитват да ударят Върховния касационен съд, защото това е последната част от съдебната власт, която не е под пълен контрол на Гешев и неговите кукловоди".

Пълна хронология на перипетиите със системата за случайно разпределение на дела можете да научите ТУК!

Спор във ВСС да се публикува ли докладът за разпределението на делата

Спор възникна на онлайн заседанието на ВСС, на което се обсъжда доклада за одита на системата за случайно разпределение на делата. Една...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика