НС отхвърли данъчното облекчение за хора, помагащи за лечението на деца

4622
НС отхвърли данъчното облекчение за хора, помагащи за лечението на деца
Снимка: Thinkstock

Парламентът отхвърли предложението на Петър Славов и Мартин Димитров от ПГ на Реформаторския блок да има данъчно облекчение на физически лица, които правят дарение на семейства с деца, нуждаещи се от лечение, предаде „Фокус”.

Това стана по време на второто гласуване на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Текстът предизвика широк дебат и се стигна до две гласувания. На първото депутатите подкрепиха предложението, но при прегласуването гласуваха със 70 гласа „за”, 5 „против” и 70 „въздържали се”.

Крадецът, задигнал дарения за болно дете във Варна, може да лежи до 8 години в затвора

28-годишният Мартин Коларов, който беше заснет как краде кутия с дарения за болно дете, остава за 72 часа в ареста. Той е обвинен в про...

По време на дебатите Димитър Байрактаров от ПГ на Патриотичния фронт заяви, че текстът е хуманен жест за лечението на деца. „СМС-и събират милиони средства. Тези кампании са освободени от облагане с ДДС. Говорим за 5% на физически лица, които не са чак толкова много. Става въпрос за финансиране на животоспасяващи операции в чужбина, за закупуване на скъпоструващи лекарства. Трябва да се обърнем с лице към такива хора и да ги поощряваме дори с такъв минимален жест. Призовавам да го подкрепим, защото наистина е добро решение”, призова Байрактаров.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова заяви, че също е „за” подобни облекчения, които подпомагат семейства с деца, нуждаещи се от лечение, но е необходимо изчистване на текстовете. „Не мога да се съглася с Байрактаров. В закона за физически лица имаме облекчения за дарения. Трябва да се зададат много въпроси. Какво би станало, ако родителите на дете не са избрали пътят, който осигурява НЗОК. Не е уместно да предоставяме облекчение върху облекчение, без то да е обосновано. Няма обосновка и за въздействието, което би могло да окаже това предложение. Призовавам да гласувате въздържал се на това предложение”, призова Менда Стоянова.

Димитър Байрактаров в реплика към Стоянова заяви, че някои от доводите наистина имат смисъл, само че като че ли тя подхожда малко повърхностно. „Без да искам да ви обиждам. Този фонд се раздира от години наред от скандали за неправомерно изразходване на средства. Хората отказаха и да даряват на този фонд. Това, което предлагаме не е лишено от смисъл. Напълно е в рамките. Лечението се доказва с документи. Колегите в здравната комисия знаят, че предвидихме цялата тази документация да бъде предоставяна”, обясни Байрактаров.

Председателят на ПГ на БСП лява България Михаил Миков подчерта, че ще подкрепят този текст, защото той е отношение към тези деца, чиито родители обикалят всички институции и не могат да се справят с проблема за лечението на деца. „У нас тези системи не функционират практически. Добре е да се приеме такова облекчение, за да може и дарителите да имат повече доверие, когато предоставят своите средства конкретно, а не абстрактно. Създават се два паралелни режима. Съмнявам се, че ще има родители които ще злоупотребяват, когато ще става въпрос за здравето на техните деца. Държавата се страхува да не би родителите да не злоупотребят с данъчни преференции. Това мислене е крайно извратено”, категоричен бе Михаил Миков.

Задържан е крадецът, откраднал дарения за болно дете

Кутия за дарения за болно 8-годишно момченце е била открадната от магазин за хранителни стоки във Варн. Tази вечер извършителят на кра...

В реплика Менда Стоянова уточни, че се отваря една дупка. „За съжаление е ужасно да използваш децата си, за да придобиеш облаги, но всички знаем, че се ползва подобно нещо. Проблемът с високия процент на инвалидизиране е проблем, който цялото общество разбира. Отваряме поредната дупка, в която вместо медицински лица да преценяват, оставяме преценката на ръководител на фирма да прецени има ли нужда от лечение, от такова дарение за лечение. Текстът не е изпипан, писан е на прима виста”, отбеляза Менда Стоянова.

Петър Славов от РБ посочи, че не може да се съгласи със Стоянова, че текстът не е изпипан. „Внесли сме законопроект, който отлежава в деловодството на НС. Наистина имаше достатъчно време да се проведе сериозен дебат. Става дума за фонда за лечение в чужбина и фонда за гарантирана репродукция. Тук говорим за едни скромни 5%. Не мога да си представя кой ще е този човек, който би тръгнал да злоупотребява. Става дума за толкова малко данъчно облекчение, че наистина не очаквам фискалният ефект да бъде осезаем. Това скромно 5% облекчение, може да се дари на детска градина, има толкова много вратички, че едва ли някой ще тръгне да лъже, че някое дете е болно”, увери Славов.

Димитър Байрактаров се обърна към Стоянова с думите: „Г-жо Стоянова, знаете, че и към момента хората, които даряват плащат 10% върху това дарение. Плащате за това, че сте направили добро и сега се обръщаме към тези хора и искаме да им създадем облекчение от 5%. Това са пари, на които един път е удържан данъка”, уточни той.

Според Мартин Димитров от РБ, дарението е нещо лично за конкретния човек, конкретното дете, конкретният проблем.

Изверги откраднаха кутия с дарения за болно дете

Кутия за дарения за болно 8-годишно момченце е била открадната от магазин за хранителни стоки във Варна, информира Нова телевизия. Кра...

Председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов заяви, че не е има намерение да се изказва, но е провокиран от тази дискусия. „Възмутен съм от Менда Стоянова. Не давайте възможност на държавните институции да се наместват в човешките взаимоотношения. Аз лично съм правил дарение на дете, което не чуваше в размер на 15 000 лева. Държавата не поемаше тази услуга. Как да се съглася, че трябва това дарение да мине през институцията? По тази причина направих дарението си лично и закупих това съоръжение. Нашата ПГ дари 18 000 лева също за едно дете и не разбирам защо държавата трябва да се пъха в тази дейност. Правили сме дарение за стави, защото те не са по възможностите на един възрастен човек. Не бива да допускаме държавата да се намесва. Подкрепете това предложение”, призова Валери Симеонов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика