НС прие и бюджета за пенсии, опозицията го нарече "бюджет на фалшивите новини"

1953
НС прие и бюджета за пенсии, опозицията го нарече "бюджет на фалшивите новини"
Снимка: БГНЕС

Бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2018 г. беше приет на първо четене в Народното събрание със 123 гласа "за", 86 против и нито един въздържал се.

БСП и ДПС се обявиха против проекта и го нарекоха бюджет на застоя и липсата на мисъл, бюджет на фалшивите новини и на отнетите права.

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене

Бюджетът на НЗОК за 2018 г. мина на първо четене в парламента. За него гласуваха 125 и против бяха 88 депутати. В бюджета за НЗОК пред...

По време на дебатите Георги Гьоков от левицата посочи, че БСП няма да подкрепи бюджетът на ДОО, защото нямало как да се подкрепи нещо, което не се различава по нищо от предните бюджети. „Няма как да правиш едно и също нещо и да очакваш промяна. Няма как да подкрепим този бюджет, защото в него липсва амбиция и воля за решаване на основни проблеми пред обществото-бедност, корупция, ниски доходи и неравенство“, подчерта Гьоков.

Социалните плащания, изтъкна той, пък си остават замразени с малки изключения. Това е поредният бюджет на ГЕРБ, който води на никъде и води до застой. Това е бюджет, който не гарантира на никого нищо, смята още депутатът от левицата.

От своя страна Хасан Адемов от ДПС подчерта, че проектът на ДОО е поредната фалшива новина за пенсионерите в България. Очакванията в този бюджет трябваше да намерят място заявените в предизборните платформи на ГЕРБ и ОП обещания. За съжаление нищо подобно не се случва в този бюджет“, заяви Адемов.

Той коментира, че за социално подпомагане и грижи в бюджета на ДОО са заделени 12,4% от БВП, а през 2017 г. те са били 13,3%. Вместо да разширява правата на осигурените лица бюджетът ги ограничава, подчерта Хасан Адемов. Той е категоричен, че се ограничава и достъпът на осигурените лица за ползване на обезщетение за безработица. Виждаме увеличение на минималните пенсии за стаж и възраст, но не с 300 лв., заяви депутатът от ДПС.

Над 17 млн. лева от бюджета отиват за различни дейности, най-много за бедствия

17 185 844 лв. за различни дейности и инициативи раздаде Министерски съвет на днешното си редовно заседание. 13 484 783 лв. са отделен...

Той запита управляващите защо предлагат 15 млн. лв. повече за болнични листа, които преди това набедиха за фалшиви? Вдигаме страхотен шум за фалшиви болнични, а после увеличаваме парите за тях. Къде е логиката?, запита той. Адемов заключи, че ДПС няма аргументи, с които да подкрепи предложения бюджет.

Волен Сидеров обясни, че ПГ на "Обединените патриоти" ще подкрепи закона на ДОО, тъй като той бил по-добър от миналогодишния.

„Чухме критики от опозицията, повечето, от които неоснователни, имащи за цел да атакуват положителните страни на този бюджет и да създадат страхове у хората“, коментира Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Тя изтъкна, че е много лесно да критикуваш, когато си в опозиция и не носиш отговорност за финансовата стабилност на държавата. „Бюджетът на ДОО е бюджет на баланса между социална справедливост и сигурност. Предвижда се ръст на пенсии, минимални осигурителни доходи, майчинство“, заяви Ангелова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика