НСОРБ подписа споразумение за сътрудничество с парламента и Министерски съвет

1265
НСОРБ подписа споразумение за сътрудничество с парламента и Министерски съвет
Снимка: БГНЕС

Двугодишно Споразумение за сътрудничество подписаха вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България Даниел Панов.

Това стана по време на Пленарната сесия на 12-ата Годишна среща на местните власти, която се провежда в к.к. Албена. Приоритетните направления за съвместни дейности в Споразумението са свързани с успешно провеждане на председателството на съвета на ЕС и отстояване на българските приоритети, ускорено въвеждане на електронното управление, намаляване на административната и финансова тежест за гражданите и бизнеса, развитие на експертизата и административния капацитет в съответствие с изискванията на гражданите за достъпност и качество на публичните услуги.

Споразумението включва съвместно разработване на програмните документи за следващия програмен период (2021 – 2027) при оптимизиране на системите за управление. Текстът на документа засяга и подкрепа от държавата за подобряване качеството и достъпността на общинските услуги.

Той съдържа подобряване на средата и условията за ефективно управление на местните финанси и насърчаване на доброто финансово управление в общините, последователни мерки към разширяване на собствената приходна база на общините и подкрепата за финансово по-слабите общини, усъвършенстване на механизмите за определяне на делегираните от държавата дейности и на субсидиите по закона за държавния бюджет за съответната година, разширяване на възможностите за предоставяне на социална подкрепа за възрастните и за организиране на интегрирани здравно-социални услуги, въвеждане на стимули за общините за прилагането на различни форми на междуобщинско сътрудничество.

Страните се споразумяват и за подкрепа от общините за приоритетни национални политики. Това ще стане посредством балансирано регионално развитие чрез местни инициативи за насърчаване на инвестициите, повишаване на обхвата на децата в детските градини и училищата, гарантиране на тяхната сигурност и безопасност и подобряване на условията, подобряване на обществения ред и сигурността на гражданите особено в малките и средните населени места, повишаване на здравния статус на населението чрез създаване на предпоставки и инвестиции в среда, осигуряваща по-здравословен начин на живот, продължаване на процеса на деинституционализация на услугите за деца и възрастни.

Електронното управление и намаляването на административната тежест обсъдиха общините с властта

Електронното управление и намаляването на административната тежест обсъдиха представителите на общините с вицепремиера Томислав Дончев ...

Споразумението за сътрудничество с 44-то Народно събрание бе подписано от председателя на Парламента Димитър Главчев и председателят на УС на Сдружението Даниел Панов.

Механизмите за взаимодействие по проблемите на местното самоуправление включват провеждането на форуми по приоритетни теми за местното самоуправление. Това включва провеждане на периодични съвместни дискусионни срещи в Народното събрание по теми, приоритетни за общините и по важни за тях законодателни инициативи, взаимодействие между постоянните комисии на НС и НСОРБ като провеждане на съвместни заседания, участие на народни представители в заседания на постоянните комисии на НСОРБ при обсъждане на законови промени и други форми.

Споразумението предвижда подобрено взаимодействие с Постоянните комисии при законотворчество, имащо отношение към дейността на местните власти като свооевременно информиране на НСОРБ за законодателни инициативи от народни представители, доклади на

Постоянните комисии, становища на народни представители и/или трети страни, както и за предстоящи заседания на Постоянни комисии, по ред, договорен между страните. Общините и 44-Народно събрание ще развиват и прилагат форми за постоянен диалог на народните представители с кметовете и общинските съветници в избирателните им райони се казва още в текста на Споразумението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика