Обявяват публично собствениците на пенсионни фондове

9409
Обявяват публично собствениците на пенсионни фондове
Снимка: БГНЕС

Списък с актуалните собственици на пенсионните фондове, информация за това кой фонд колко пари за втора пенсия е управлявал и по какъв начин ще станат публично известни след публикуването на доклада за работата на временната парламентарна комисия за проучване на състоянието на пенсионните дружества и регулаторната рамка. Това съобщи председателят на комисията Корнелия Нинова.

Докладът на комисията влиза утре в Народното събрание, а до месец ще станат ясни и предложенията й за законодателни промени. След като се видят промените в партидите за втора пенсия, осигурените ще могат да направят сравнение между работата на отделните фондове.

Нинова: Ще предложим намаление на таксите към пенсионните фондове

Обединихме се около тезата, че е необходимо намаляване на таксите, които плащат осигурените лица към фондовете. Това заяви пред журнали...

Вероятно ще се предложи и намаляване на таксите, които сега събират пенсионно-осигурителните дружества, но с колко ще е решение на законодателите. Очаква се промяна и в тълкуването на понятието „свързани лица”, в които парите за втора пенсия няма да могат да бъдат инвестирани, ако има връзка със собствениците на дружествата, предаде БЛИЦ.

Временната парламентарна комисия е открила и редица пропуски в работата на системата - забавяне на декларации, елементарни грешки, които водят до това парите да не бъдат придвижвани, декларации, които се бавят с месеци. Този тромав бюрократичен процес в момента води до загуба на доходност заради това, че парите на хората не са в индивидуалните партиди и НАП се възползва от тези средства, тъй като те стоят в държавния бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика