Орешарски откри топлата вода след Brexit - икономиката ни е прекалено вързана за еврофондовете

897
Орешарски откри топлата вода след Brexit - икономиката ни е прекалено вързана за еврофондовете
Снимка: БГНЕС

По отношение на Brexit не съм особено добро настроение – няма нито една положителна новина от това събитие, но трябва да уважаваме решението на британските граждани, колкото и да не ни харесва. Това заяви бившият премиер Пламен Орешарски в коментар за референдума, който се проведе във Великобритания за излизане от ЕС.

Според него ще има негативни ефекти както за ЕС, за самите британски граждани и за нас, но "трябва да се уважава демокрацията, това е положението до този момент." Футболистите решиха въпроса по-бързо от политиците, пошегува се бившият премиер пред bTV, визирайки победата на Исландия над Англия на осминафинал на Евро 2016.

Все повече британски политици искат споразумение с ЕС, за да няма тотално отделяне на Острова

Великобритания трябва да проведе още един референдум, този път за условията по излизането на страната от Европейския съюз, ако новото п...

По думите му изникват много неясноти, за които е рано да се говори. Трябва да се види дали:

1. Ще излезе Великобритания от ЕС.

2. Ако излезе, какви условия ще договори с ЕС.

3. При какви условия ще могат да продължат да работят, вероятно няма да са толкава благоприятни.

Орешарски припомни, че още един от първите ефекти е девалвацията на паунда, тъй като вече българите, работещи в Обединеното кралство получават реално по-малка заплата.

S&P намали кредитния рейтинг на Великобритания

Рейтинговата агенция Standard and Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на Великобритания от ААА до АА след резултата референд...

Според него ЕС ще има проблеми с бюджетирането си. Ще трябва да се въведат рестрикции в бюджета на ЕС, защото другата алтернатива на страните е да довнася, което може да доведе до нова вълна на евроскептицизъм и национализъм.

Орешарски уточни, че това означава по-малко пари и за нас, другият вариант е да плащаме повече. Той уточни и, че друг притеснителен факт, е че българската икономика е силно зависима от фондовете и всяко намаляване на фондовете ще доведе до негативен ефект. По думите му дълговата политика не е благонадеждна и тя рано или късно трябва да се преустанови.

Орешарски е на мнение, че за българските банки пряка заплаха не бива да виждаме: "Ще спечелят Франкфурт, Амстердам, Париж, може би." Според него не трябва да се очаква масово връщане на българите от Острова.

На въпрос дали Русия има заслуга за резултата от референдума Орешарски каза: "То може да е в интерес на Русия, но не мисля, че руските служби са оказали каквото и да е влияние."

В коментар за сегашното управление в България бившият премиер каза: "Бих искал да видя политика, насочена към развитие. Стабилността е важно, но не достатъчно условие. Ние може да сме стабилни и да продължаваме да затъваме."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика