Осман Октай проговори за Хасан Азис и Пеевски, обвини Радев в стремеж към олигархичен център по модела на Путин

49487
Осман Октай проговори за Хасан Азис и Пеевски, обвини Радев в стремеж към олигархичен център по модела на Путин
Снимка: Студио Actualno

"Хасан Азис е много интересна и ключова фигура в ДПС още от създаването на академичните и младежките структури в партията. Той винаги е бил трън в очите на Ахмед Доган, че един ден може да го измести. Говорим за човек, който е приет от Анкара, от папата и е на „ти“ с посолството на САЩ."

Това коментира дългогодишният политически деец и общественик Осман Октай. По думите на бившият кадър на ДПС в момента някой очевидно трябва да плаща сметките на сараите в ТЕЦ-а във Варна към "Булгаргаз".

Поводът за думите му - депутати от ДПС дават сигнали, че председателят на партията Мустафа Карадайъ не се е появявал в публичното пространство от доста време.

Още: Експерт: Пеевски беше лошото дете, сега вече е зрял човек. ГЕРБ не искат столицата и затова увъртат

"Някой трябва да координира събирането на такса „власт“ на корпоративното задкулисие. В момента човекът, който е назначен да върши тази работа за осигуряването на рахата на Доган е Делян Пеевски. Това се случва след детронирането на Тадаръков и на Йордан Цонев. В момента Пеевски се възползва от ситуацията и се превръща в говорител на Ахмед Доган, за да демонстрира властта си пред кандидатите за кметове. Освен това, дали за добро, или за лошо, той започна да се превръща и в говорител на Министерския съвет. Помним и Христо Бисеров, който като умен човек изчезна бързо. Алексей Петров също имаше претенция да се занимава с политическите кръгове", каза Октай и подчерта, че Делян Пеевски в момента, осветявайки се, си играе с огъня, а Ахмед Доган го превръща в посредник от негово име на силни корпоративни кръгове.

Относно имиджа на Пеевски и неговата роля в управлението и парламентарната "сглобка" той подчерта още:

"Хора като Карадайъ и Мустафа Емин Доган ги наричаше „мъжки секретарки“ едно време. Когато някой е оспорвал публичната му власт, винаги е реагирал през годините по един или друг начин. Въпрос на време е Мустафа Карадайъ през пролетта да загуби всички позиции. Още повече, че Ахмед Доган вече създаде напрежение с едно писмо, с което се опита да се коригира и заяви, че единственият лидер, зад когото стои, е Карадайъ. Той се върна в онова старо време, в което лично координираше номинациите на депутатски листи и на кандидатите за кметове. Доган има обаче голям проблем, защото ще загуби на този вот Североизточна България след Дулово, Никола Козлево и Хитрино. Сега е голяма вероятността да не спечели и в Омуртаг. Освен това ще има сътресения и в целия Кърджалийски регион", обясни анализаторът.

Още: Оценка: Новият Пеевски е най-удачният вариант за влизане на ДПС във властта

Обратът в Кърджали

След като стана ясно, че Ахмед Доган се е отказал от това Хасан Азис да се кандидатира за пореден мандат начело на бастиона на ДПС - Кърджали, Октай обясни още:

"Да не забравяме, че навремето Джеймс Пардю се разхождаше в района на Кърджали с Хасан Азис и го посочи като бъдещ лидер. Всичко това раздразни Доган и той нападна Америка много остро с публична позиция, че ни е обявила за губерния. Връщам се към тези факти, защото беше въпрос на време силен човек в местната власт като Хасан Азис да бъде детрониран. Той е умен играч и трябва първо да се опази от собственото си обкръжение и да не дава повод по никакъв начин Доган да го изключи и да го елиминира, както направи с много други хора в ДПС", подчерта Октай.

Още: Хасан Азис с първи коментар защо Доган няма да го издигне за кмет Кърджали (СНИМКИ)

По думите му на тези избори Ахмед Доган ще изгуби много общини, защото създаде много местни феодали, които решиха да се еманципират.

"Кметът на Хитрино например преди това беше областен координатор на ДПС. Впоследствие след влаковата катастрофа се изпокараха чии обръчи от фирми трябва да спечелят поръчките по възстановяването. От тогава Хитрино се управлява от местните феодали, които са около кмета и неслучайно демонстрират контрол над всички. Местната мафия определя софрата, хляба и млякото на хората. Чрез този контрол ги превръщат в крепостни избиратели. Доган по същия начин се конфронтира с местните феодали в Омуртаг. Точно заради това той има проблем, защото на практика създава затворени общества и феодални групи. Когато влизаш с хората в конфликт, е логично да губиш общини", обясни още той пред Faktor.bg.

Протестът на земеделците

Относно протестът на земеделците и по-конкретно на зърнопроизводителите, както и отношенията им с властта, Октай изрази мнение, че т.нар. "зърнари" всъщност са рекетьори.

Още: Осман Октай за "превзетата държава от мафията" и бизнес клуб "Възраждане" (ВИДЕО)

"В държавата има организирани корпоративни структури, както в енергийния сектор, така и в останалите. Тези хора имат силни посредници като Доган и Пеевски. Те онзи ден с протеста си, т.нар. „зърнари“ се оцветиха чрез рекет и опит за дестабилизация на страната. Големият проблем на държавата през последните 20 години е, че допусна мафията да движи дневния ред. Не вярвайте, че синдикатите плащат автобусите на протестиращите от ТЕЦ „Марица-Изток“ до центъра на София. Те защитават точно интересите на хора, които кръжат около Ахмед Доган. Затова ПП и ДБ нямат никакви шансове в тези общини. ДПС се ползва като платформа, за да се реализират местни амбиции, които после осребряват с европейски средства. Т.нар. зърнари, вместо терористи, акад. Денков трябваше да ги назове „рекетьори“. Земеделците са взели абсолютно всички средства чрез своите лобита в централната власт", обясни още анализаторът.

Според него неслучайно тези протести са имали за цел да манипулират обществото и да го настроят срещу държавната власт, като затова са вкарали в обръщение и войната в Украйна.

"Когато обаче бяха разобличени, че са взели милиарди за сметка на средното земеделие, дребните хора се усетиха, че на практика не са получили нищо. В протестите участваше и най-голямата фирма на млекопреработватели, която е консуматор на евросредства за сметка на малките ферми и мандри. Протестът само разобличи олигарсите, които печелят за сметка на по-малките производители и са готови да парализират всяка държавна власт. Президентът ще се възползва от корпоративните протести и ще ги обвързва с войната в Украйна, за да реализира пъклените си планове. Целта на Румен Радев е еднолично управление. Още миналата година видяхме, че е привърженик на протести, които целят да дестабилизират държавата", разказа Октай.

Още: Явор Божанков увърта за коалицията с ГЕРБ и ДПС

Президентът

По повод ролята на държавния глава в създаването и поддържането на управлението, Октай коментира:

"Румен Радев има една единствена цел – еднолично да управлява, а държавата да се превърне в президентска република. Дори заиграването с Трети март и с референдума са част от сценария му. На Радев му хареса да контролира от един център политиката на страната. По този начин за него вече няма да има значение дали ще е президент, защото вече започна да раздава ордени и на корпоративните кръгове. Идеята му е да има диктаторски и олигархичен център, по модела на Путин. Той е принуден да го направи от пловдивския кръг, където има почетни консули на Русия. Виждаме колко често Елеонора Митрофанова посещава вече Пловдив, който се е превърнал в много важен център на русофилството в България. Там по същия изкуствен начин бяха създадени олигархичните кръгове и управлява един човек, който беше по същия изкуствен начин на трона с идването на царя. Затова са важни местните избори. Гражданите трябва да решат – ще изберат ли крепостничество, или ще отстранят месните феодали", апелира Октай.

Още: Президентът Радев отново полива дървото на сталинизма, засято в почвата на марксизма-ленинизма

Накрая на интервюто си дългогодишният кадър на ДПС даде и своята прогноза за местните избори и изхода от надпреварата в София.

"Не познавам човека (бел.ред. Васил Терзиев) и личностите, но сами нищо не могат да направят. Тези харвардски т.нар. възпитаници са началото на промяната и за това ще платят много висока политическа цена. Аз съм убеден, че с осветяването на олигархическите кръгове, с битката Запад-Изток, логистиката ще определи бъдещето на България на Балканите и промяната. Убеден съм, че отново младежите ще излязат отвратени от прегръдката на Пеевски, който всеки ден е по телевизиите. Поколението, което беше излъгано от 1990 г., влияе на следващите. Процесът на промяната трябва да се случи, но проблемът е, че хора като Кирил Петков са подвластни на баща си. Той обаче ще има друга комуникация със своите деца. Промяната ще започне през София на тези избори", коментира още Октай.

Още: Това е краят на политико-олигархичния модел "Луканов"? Говори Осман Октай (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика