Осман Октай: Путин включи пропагандата срещу Турция

10935
Осман Октай: Путин включи пропагандата срещу Турция
Снимка: БГНЕС

Право на всеки български политик е да организира сигурността си. Рано е да отговоря сега на въпроса защо. Така бившият вече лидер на ДПС Лютви Местан задълбочи въпросите относно бързата и категорична раздяла с Движението за права и свободи.

Убеден съм, че заплаха за живота на Лютви Местан няма и не може да има, каза бившата дясна ръка на Ахмед Доган – Осман Октай.

Касим Дал проявява интерес към сътрудничество с Местан

Лидерът на партия "Свобода и достойнство" Касим Дал не изключи възможността да работи заедно с Лютви Местан, особено ако бившият лидер ...

Винаги съм изразявал тревога, че напрежението между Ердоган и Путин ще се прехвърли в България. Напрежението между Ахмед Доган и Лютви Местан е национален проблем в контекста на глобални отношение. Тези анти-Турция настроения ми напомнят за Възродителния процес и то във време, в което в Кипър лидерите на гръцката и турската част на острова поздравиха заедно хората за Коледа, коментира темата Октай, пред Нова телевизия.

Октай напомни „опорните точки” на годишната реч на Владимир Путин – ЕС и НАТО се разпадат, българските власти пропуснали милиони от „Южен поток”. Речта на Доган от момента на раздялата – на 17 декември, е същата, смята Октай. Утвърждаването на Русия е необратим процес, дори силово, каза Доган, по думите на Октай. Убеден съм, че Доган вече съжалява за тази анти-Турция пропаганда, добави Октай. Добре че на първото дърво не беше обесен Лютви Местан – не смятам, че той е предател, подчерта бившата дясна ръка на Доган.

Предвид поведението на Местан, Октай припомни, че с години наред бившият лидер на ДПС е бил твърде благосклонен към Ердоган. И Местан, и Доган ще бъдат употребени, подчерта бившият депутат, който счита за огромна грешка посещението на Местан в турското посолство. Той е категоричен, че Ахмет Давутоглу никога не би казал в пряк текст, че България трябва да защити Местан, а е изразил тревожност от антитурските настроения. Става въпрос, че трябва да осъзнаем напрежението, което двама диктатори пренасят на територията на натовска България. Спокойно можеше Доган да изтегли Местан от лидерското място, както стана с Христо Бисеров, подчерта Октай.

Осман Октай посъветва Бойко Борисов и държавата да слязат при турското малцинство и да обясняват, за да успокоят хората. България не е застрашена и никой не трябва да си въобразява, че натовска държава като Турция може да има териториални претенции към друга. Затова и казах какво стана в Кипър с Коледа. При тази сложна ситуация в Близкия изток е нормално Турция да търси мир със съседите си. А Лютви Местан ще говори сериозно след празниците, убеден е Октай. Той беше отстранен така шумно, за да се включи пропагандната машина, добави бившият депутат на ДПС.

Главен герой в скандалния "България, моя земя" напусна ДПС

Кметът на Джебел и областен лидер в Кърджали Бахри Юмер реши да напусне ДПС. Като мотив за напускането той посочи несъгласието си с пол...

За финал Осман Октай припомни, че кметът на Джебел Бахри Юмер е бил „последният пионер” от основателите на ДПС. Той напусна Движението заедно с Местан.

Същевременно собственикът на 24rodopi.com Илхан Андай коментира, че новата вероятна партия на Местан ще разчита на подкрепата на партията на Ердоган. В Турция българските изселници не подкрепят ислямистката партия на Ердоган, смята Андай.

Журналистът разказа и, че на речта на 17-ти май Доган буквално е съсипал Местан. В очите на присъстващите почетният председател на ДПС е бил като Георги Димитров на процеса в Лайпциг, направи сравнение Андай. Местан е колабирал и никой не е посмял да мръдне, само съпругата му му е дала вода, добави той. Според него между 17-ти и 24-ти декември е оказван натиск от Турция на Ахмед Доган да се откаже от решението си да махне Местан. Това обаче била груба грешка, защото самият Доган, на VIII-та годишна конференция на ДПС е разкритикувал сериозно в речта си Ердоган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com