Оставката на главния архитект на София искат от АБВ за престъпление срещу природата (СНИМКИ)

9890
Оставката на главния архитект на София искат от АБВ за престъпление срещу природата (СНИМКИ)
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Пред разрасналия се строеж над Бистрица, високо в планината Витоша, за който от два месеца АБВ бият тревога, и при още по-оредялата борова гора, от партията поискаха оставката на главния архитект на София, проверки на инвеститора и се заканиха да търсят съдебна отговорност на столичния кмет. Лидерът на АБВ Румен Петков заподозря "ББ, че е патрон на строежа" и свърза мълчанието на общинските съветници с придобити "чекмедженца".

"Главният архитект е разписал да се строи в белия дроб на София и искаме неговата оставка", обяви председателят на софийската организация на АБВ Христо Колев, който определи случващото се като престъпление срещу природата.

"От два месеца чакаме отговор от г-жа Фандъкова кой и защо е разрешил строежа в планината, но такъв дойде само от кмета на район Панчарево и в него се казва, че разрешението за строеж е подписано от главния архитект на София, а в район Панчарево няма документация", разказа Колев. Той съобщи, че още утре от АБВ ще отправят ново писмо до столичния кмет със същия въпрос и настояване за незабавен отговор и изрази подозрения, че в Столична община искат случаят да се потули и прикрие във времето.

"Ето тук минаха случайни хора, които се разхождаха, аз ги питах какво е тяхното мнение за строежа и отговорът беше – изчакайте малко да ни мине шока и тогава може да говорим", сподели още той пред журналисти.

"Ние не просто ще искаме още веднъж отговор от г-жа Фандъкова, който тя бави два месеца. Ще се обърнем към съда, защото тя извършва престъпление, спрямо Закона за достъп до обществена информация", заяви лидерът на АБВ Румен Петков.

Първо трябва да бъде изследван произхода на капитала на обявения инвеститор, категоричен е Петков. "Ще очакваме компетентните институции да обяснят произхода на капитала и размаха на това строителство", заяви той и по повод табелата на строежа с надпис: "жилищна сграда" коментира: "Без съмнение, неговото семейство е с размер на батальон от силните години на Българската народна армия". 

Припомняме, според уверенията на техническия ръководител на обекта Петър Колев, който в началото на септември се съгласи да говори пред журналисти, сградата няма да е хотел, многоетажен блок или жилищен комплекс, а ще е жилищна сграда на възложителя. "На два етажа ще е сградата,  около 1500 квадрата", уточни тогава техническият ръководител на обекта. 

От АБВ виждат стремеж да се мълчи по случая. "Заобиколен е район Панчарево, т.е. Столична община е искала да скрие от жителите на Панчарво това, което се прави тук, което ме кара да си мисля, че патрон на обекта е ББ, което пък на свой ред ме кара да подозирам, че оттук ще има друго шкафче с 1 милион евра", коментира ситуацията Румен Петков.

Според него това е престъпление към природата и престъпление към всички жители на страната ни.  "Защото, строим на Алепу – оказва се, че на врабче се падат по 70 кв. метра, а тук – очевидно голямо семейство, да са живи и здрави всичките – жилищна сграда", посочи той.

"Този стремеж да се граби от природата, да се граби от българите е типичен за ББ и на него трябва да му сложим край, защото тези хора, които минаха са вцепенени и стъписани, но Столичната община бяга, не иска да отговори, не иска да каже истината на столичани", обобщи Петков.

Той изрази надежда, все пак някой общински съветник да прояви интерес. "Ако общинските съветници продължават да не проявяват интерес, това означава, че сигурно не чекмеджета, но всеки се е сдобил с чекмедженце, иначе кое ги мотивира да мълчат", добави лидерът на АБВ. Той е категоричен, че сме ги избрали, за да защитават нашия интерес и незащитавайки го, трябва да обяснят защо.  "Г-жа Фандъкова или това лице или стоящите зад него са ги мариновали по такъв начин, че ще направят обекта необратим", опасява се Петков  и повдигна въпросите за изсичането на гората и къде е дървесината. Междувременно, случайни минувачи покрай оградата пред изсечената гора коментираха, че някой си е решил проблема с дървата за цял отоплителен сезон.

Лидерът на АБВ сподели, че е впечатлен от мащаба на строителството и че има и секретен елемент, защото отдолу е блокиран подстъпа, поставени са закриващи платна и огради,  но се вижда, че мащабът е грандиозен.

Снимки: Ива Иванова / Actualno.com

"Ние от АБВ не вярваме на прокуратурата, начело с Иван Гешев. Той разследване няма да проведе, защото той е шапка – чадър над такъв тип мафиоти", добави Румен Петков и заключи: "За тези неща, очевидно е, че общественото мнение трябва да реагира, така че да бъдат изяснени нещата и такъв тип безумие да бъде спряно".

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика