АБВ питат: Докога ще се застроява най-законно планина Витоша?

10777
АБВ питат: Докога ще се застроява най-законно планина Витоша?
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Как законно се строи в планина Витоша показаха  председатели на партийни структури на АБВ като заведоха при действащ в гората строеж представители на медиите. Журналистите видяха сред боровата гора над село Бистрица огромен изкоп и кипящ труд на строителна площадка зад солидна ограда. Обектът е в непосредствена близост до природен парк Витоша – на около 100 – 150 метра от границата на парка, иначе в територията на вилна зона Бистрица – манастира.

Проблемът е в самото разрешение за строеж, посочи председателят на софийската организация на АБВ Христо Колев, който пръв алармира за случая. „Подчертавам, че строежът е законен, има всички необходими реквизити по закон. Въпросът, който ни тревожи и възмущава е как институциите са допуснали да се строи в подножието на планина Витоша“, поясни той.

„И на плаж Алепу е законно изграждането на хотел, който ни представиха като подпорна стена“, отбеляза Колев и обобщи: :“Тук става въпрос за морал. Не може да си унищожаваме природата и да поставяме личния интерес над интереса на гражданите“.

По думите на председателя на софийската организация на АБВ, на терена, където сега е строителна площадка, е имало млада борова гора. Техническият ръководител на строежа, обаче Петър Колев твърди, че там не е имало дървета. „Тук е била чиста поляна – някогашно пасище“, увери той. Петър Колев съобщи, че инвеститорът – физическо лице строи жилищна сграда, която щяла да е на два етажа на площ от около 1500 кв. метра и добави, че обектът е проверяван и от държавни, и от общински институции и че всичко е изрядно.

От АБВ не отричат законността на обекта, но са решени да искат среща с кмета на Панчарево, кмета на столицата Йорданка Фандъкова и с главния архитект. „Ще искаме целият казус да ни бъде разяснен и защо е разрешено да се строи, да бъде изсечена гора и да бъде построена жилищна сграда“, заяви Христо Колев.

„Това, че фиктивно всичко е законно не го прави правилно. Не е правилно“, коментира още той и изрази опасения, че може да се застрои планината плътно до самата граница на природен парк Витоша.

АБВ: Всеки, подписал проекта за нова Конституция, погазва законността

Предупредителни листовки срещу свикване на Велико народно събрание и призив за оставка раздаваха представители на АБВ в триъгълника на...

„Би трябвало да е недопустимо да се застрояват тези терени и да се появяват още и още строежи. Би трябвало да се промени нормативната и законова база и да не се допуска такова нещо и АБВ ще настояваме да спре да се толерира това“, заяви Даниел Илчев, председател на АБВ-район „Овча купел“.

Снимки: Ива Иванова / Actualno.com

„Изключително лицемерно е когато години наред се обсъжда да се застроява ли Витоша, да не се ли застроява, да се ремонтира ли лифта или да не се ремонтира, при положение, че би могъл да допринесе със стойност, без да се нарушава средата и изведнъж виждаме жилищна сграда на частно лице в ущърб на гората“, коментира Пламена Заячка председател на АБВ-Младежи.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София