От ДОСТ сезират ВКС заради отказа от регистрация на партията

6853
От ДОСТ сезират ВКС заради отказа от регистрация на партията
Снимка: БГНЕС

От ДОСТ ще сезират днес Върховния касационен съд заради отказа на Софийски градски съд да регистрира партията. Решението на съда, което беше обявено в петък, подлежи на обжалване от горна съдийска инстанция в 7-дневен срок.

Отказът за регистрация дойде, след като още през юни съдията по делото оповести, че в заявлението са открити нередности. Лидерът на ДОСТ Лютви Местан изтъкна, че партията е учредена в пълно съответствие с Конституцията на Република България и със Закона за политическите партии.

ВКС потвърди намаление на присъдата на Баретата от 8 г. на 6 г. и половина затвор

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на САС по делото срещу Златомир Иванов и други подсъдими за образуване, ръководене и...

В доклада си за отхвърляне на искането за регистрацията съдията по делото Лилия Илиева изтъкна няколко причини. Една от тях е, че „дост” е турска дума, като съдията се е позовал на „Българския тълковен речник", пише Topnovini.bg.

Втора причина е, че „повечето членове на ДОСТ са били от етнически турци и затова партията е етническа”. В решението се казва още, че отделни формулировки в искането за учредяване на партията са неправилни.

От своя страна, от ДОСТ обясниха, че това решение е лоша новина не за партията, а „за България, за демократичния и евро-атлантически образ на страната ни”.

Лидерът на партията Лютви Местан пък заяви, че ГЕРБ също е чужда дума, което означавало, че по логиката на съдия Лилия Илиева, нейната регистрация също трябва да бъде отменена.

Лозан Панов: Реформата на съдебната система е още твърде плаха и неуверена

Промяната на съдебната карта трябва да бъде съпътствана от усилията и волята на всички власти, както и на обществеността. Това пише в Д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика