От ДПС поискаха изслушване на синдиците на КТБ и обвиниха Прокопиев в медиен монопол (ВИДЕО)

9873
От ДПС поискаха изслушване на синдиците на КТБ и обвиниха Прокопиев в медиен монопол (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

ДПС предлага на следващо заседание на бюджетна комисия да бъдат изслушани синдиците на фалиралата банка КТБ.

Управляващите готвят одит за фалита на КТБ

Управляващата коалиция подготвя външен одит на несъстоятелността на фалиралата КТБ. Това потвърди депутатът от "Демократична България" ...

"Установихме, че Сметната палата в годишната си програма е включила одит за законосъобразност на Фонда за гарантиране на фондовете. Предлагаме той да се разшири и към работата на синдиците на КТБ", посочи на брифинг в парламента депутатът от групата Йордан Цонев.

"Освен всичко друго продължават и спекулациите относно фалита на банката на медиите около олигарха Иво Прокопиев, въпреки че по тази тема имаше редица разследвания, включително и анкетна комисия на парламента, както и международно разследване на групата "Алекс партнерс".

Те категорично установиха, че фалитът се дължи на това, че банката е била конструирана като финансова пирамида от нейния собственик Цветан Василев'', коментира Цонев.

"Един медиен олигарх има монопол върху медиите в България. Практиката да се нарушават законите в държавата, са стотици и хиляди. За тези хора няма законност. Това, което правим и ще продължим да правим, е да осветляваме тези закононарушения, посочи друг депутат от ДПС Хамид Хамид.

Припомняме, че банката затвори през юни 2014 г., а на 6 ноември БНБ отне лиценза на КТБ за извършване на банкова дейност, с мотива, че банката е нарушила закона, като непряко е финансирала плащанията по кредити към самата нея. На 4 декември 2014 г. Фондът за гарантиране на влоговете започна изплащане на гарантираните влогове на вложителите в КТБ.

Гешев за КТБ: Прокуратурата си е свършила работата и делото е внесено в съда от 3 г.

"България има нужда от стабилност. Това, което аз видях е припокриване между неговите тези и тези на прокуратурата за нулева толерантн...

По информация на Mediapool Сметната палата вече е започнала одит на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, под чийто надзор работят синдиците на фалиралата банка. И също, че липсата на публични изяви както от страна на синдиците, така и от фонда води до съмнения за техните действия.

Вчера пред Actualno.com депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров разкри, че управляващата коалиция подготвя външен одит на несъстоятелността на фалиралата КТБ.

По думите му още по време на коалиционните преговори е било решено такъв одит да бъде реализиран, но все още не са ясни детайлите как ще се случи това. "Важно е да има такъв одит, защото не ми се иска темата КТБ да бъде заметена, какъвто опит беше направен от предишното правителство", каза той, като изтъкна, че трябва да изяснят всички лица, включително политиците, които са замесени във фалирането на банката.

Обвинението по делото, внесено в съда се състои от над 10 000 страници и бе съпроводено с цветущи коментари от страна на тогавашния ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев.

Въпреки дългогодишното партньорство на Цветан Василев с Делян Пеевски и директни препратки към името на втория в много документи на КТБ, прокуратурата не разследва негова връзка с фалита. На въпроса дали името на Пеевски фигурира в дългия текст, Гешев отговори, че имената на Путин и Обама също ги няма в текста.

Цветан Василев: Бойко Борисов е минало, а ГЕРБ са обречени на политическа изолация (ВИДЕО)

Специален гост в "Студио Actualno" беше банкерът Цветан Василев, който включихме по Skype от Сърбия, и с когото разговаряхме за актуалн...

През декември в отговор на въпрос на Мартин Димитров вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев даде справка за авоарите на фалиралата банка. Те са по данни на синдиците на институцията. Според тях за близо 7 години те са успели да възстановят 1.25 млрд. лв., което представлява 25% от загубените пари в банката. По-голямата част от разпределените пари - 928 млн. лв., всъщност отиват във Фонда за гарантиране на влогове, който изплати защитени влогове за 3.7 млрд. лв.

В списъка с големите незащитени вложители обаче фигурират "Топлофикация-София", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", ББР, БЕХ, НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-изток", НКЖИ, както и държавни ведомства като Агенцията за приватизация и Агенция "Дипломатически имоти". Всички те до момента са получили не повече от 20% от спестяванията си в банката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика