От ИТН ровят назначен ли е Кирил Петков незаконно за министър

12958
От ИТН ровят назначен ли е Кирил Петков незаконно за министър
Снимка: БГНЕС

Депутатът от „Има такъв народ“ Димитър Гърдев извършва проверка дали служебният министър на икономиката Кирил Петков няма двойно гражданство. Той е отправил съответен въпрос под реда на парламентарния контрол към външния министър Светлан Стоев.

„Във връзка с публикувани в СМИ /средства за масова информация/ твърдения, относно наличието на канадско гражданство на служебния министър на икономиката г-н Кирил Петков към момента на назначаването му:

Кирил Петков: Оставам в политиката, пука ми за България

„Аз съм много доволен, че показахме на българския народ, че хора с воля на управленски  постове могат да защитят техните инт...

Моля, да бъде изяснено чрез официално запитване към канадската страна или наличната информация в МВнР дали гореспоменатите твърдения отговарят на истината“, пише в писмото на Гърдев до Стоев. Депутатът се позовава на чл. 110 от Конституцията, според който членове на Министерския съвет можело да бъдат само български граждани. „Ако се установи, че служебният министър на икономиката има и друго гражданство към момента на назначаването му, то това ще е в разрез с Конституцията“, пише още Димитър Гърдев.

Той напомня и че досега подобни казуси са разглеждани за случаите „Пирински“, „Дянков“, „Заимов“. Безспорно било тълкуванието, че нито народен представител, нито министър може да притежава двойно гражданство.

„Предвид гореизложеното, моля за Вашия отговор по отношение на това дали г-н Петков е имал двойно гражданство към момента на назначаването му като служебен министър“, пита Димитър Гърдев.Светлан Стоев трябва да отговори устно в парламента на 20 август.

Кирил Петков бе сред поканените за министри в първия проектокабинет на ИТН с премиер Николай Василев. Той обаче отказа заради определени разминавания с Василев. След това Петков бе препоръчан от „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) заедно с още няколко служебни министри и за кабинета, за който те преговаряха с ИТН. Това обаче предизвика остра реакция от страна на „Има такъв народ“. Кирил Петков бе забъркан от формацията на Слави Трифонов в спорни назначения, свързани дори с конфликт на интереси. Той пък отговори, че ИТН вероятно са пробити от икономически интереси, които той и финансовият министър Асен Василев са засегнали.

Кирил Петков: Не съм получил нито едно обаждане, което да ми казва направи това или онова

"В момента партиите не са сигурни какво и как го правят, ние попаднахме в средата на това нещо. Ако погледнем на партиите като маркетин...

Радев, който назначи служебния кабинет, също не бе доволен от атаките на ИТН към министрите. Премиерът Стефан Янев пък попита кой реди проектокабинета на „Има такъв народ“, който така и не стигна до парламента за гласуване. На този фон Слави Трифонов във вторник обяви, че партията му ще подкрепи Радев за втори президентски мандат на изборите наесен. Димитър Гърдев е пуснал въпроса си за Кирил Петков на следващия ден – сряда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика