Отново отлагат въвеждането на личните документи с електронна идентификация?

1842
Отново отлагат въвеждането на личните документи с електронна идентификация?
Снимка: iStock/Guliver

Доста вероятно няма да имаме лични документи с електронна идентификация и през 2018 година. След като предишното правителство на Бойко Борисов беше поело ангажимент този вид документи да влязат в употреба от 2018 година, сега изглежда ще има нова дата - 1 януари, 2019 година.

Този път промяната в съответните разпоредби на Закона за българските лични документи се прокарва прикрито - чрез преходните и заключителни разпоредби на проект за поправки в Закона за МВР, внесен от Министерския съвет в парламента на 22 август. В мотивите към законопроекта се напомня, че съществува "правна възможност при желание на заявителя личните карти, паспортите на българските граждани, както и разрешителните за пребиваване на чужденци да съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис". След което косвено се признава, че поради изоставане в работата практическото ѝ реализиране ще стане възможно най-рано след повече от година, пише в. Сега.

Всеки българин ще има държавен имейл

Всеки българин ще получи от държавата електронна поща. Това е предвидено в проекта за развитие на електронната идентификация, който е е...

"Към 1 януари 2018 г. няма да бъде обезпечено изграждането на техническата инфраструктура, която да направи възможно осъществяването на сигурна електронна идентификация и електронното удостоверяване на автентичност, които да се залагат в българските лични документи. Предвид това законово определеният срок се удължава с една година", обясняват лаконично вносителите.

Вероятността новата дата да се окаже последна не е особено голяма, ако се вземат предвид отлаганията досега. Очакваше се въвеждането на картите да започне през 2016 г., но това не се случи заради несъстояли се административни и законодателни промени. През февруари 2016 г. МВР обяви обществена поръчка за "изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи" за колосалната сума от 484 223 300 лв.

Буквално две седмици по-късно обаче я прекрати именно заради прекалено високата цена. През май същата година беше приет дългоочакваният Закон за електронната идентификация. По лично настояване на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче от него отпадна разпоредбата за вграждане на чипове в личните карти. Тогава управляващите обещаха да уредят въпроса в Закона за българските лични документи. Чак през декември 2016 г. бяха окончателно одобрени законовите промени, които предвиждаха поетапното въвеждане на електронни лични документи да стартира от началото на 2018 г. Сега се оказва, че и този срок няма да бъде спазен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика