Пак скандал с грозни обиди за комисиите в НС, Желязков ще посочва председателите

6305
Пак скандал с грозни обиди за комисиите в НС, Желязков ще посочва председателите
Снимка: БГНЕС

Ново напрежение в Народното събрание породи промяна в правилника на парламента.

Тя позволява свикването на всяко отделно заседание на комисиите, както и какъв да бъде дневният му ред, да се определя от председателя на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ. Той ще решава и кой да води заседанията. Този вариант ще продължи до избирането на постоянни председатели.

"След вчерашното заседание на председателски съвет решихме, че е наложително да направим промяна в правилника именно за да излезем от тупика, в който сме вече месец - откакто работи Народното събрание все още нямаме избрани комисии", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

По думите ѝ има над 50 законопроекта, внесени в деловодството на НС, включително и тези, които са по Плана за възстановяване и устойчивост, и тези, свързани с правосъдната реформа. "Затова за нас е наложително комисиите на НС да имат възможност да бъдат насрочвани и те да заседават", посочи Атанасова.

Идеята на ГЕРБ обаче не беше одобрена от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България", като депутатът Настимир Ананиев изрази недоволството си с думите:

"Уважаеми г-н председател, процедурата ми е към Вас, в момента нарушавате правилника, който сме гласували вече. За да се промени самият правилник, трябва да има правна комисия, която да разгледа предложението, което сега искате да гласуваме".

"Разбирам ви коалиционните драми, разбирам, че сте патерица на ГЕРБ, която в момента използват, и няма да ви дадат правна комисия. Осъзнавате ли патерицата в какво се превръща? В счупена патерица. И сте за пореден път използвани и захвърлени, сега осъзнахте ли го? Отидете отново на преговори с тях. Защото с леките жени е такова отношението към тях - използваш и изхвърляш", каза след това Цончо Ганев от трибуната на парламента.

Росен Желязков за пореденпът направи забележка за израза "Доносническа България" и го заплаши, че ще му наложи наказание. И така Ганев започна да нарича ДБ "то", защото "не знаят как изглеждат". Обвини ги и че са счупена патерица на ГЕРБ. 

Искрен Арабаджиев от ПП пък му отговори, като го попита как е минала срещата с ГЕРБ преди час, както и че "Възраждане" също бавят работата на НС. 

Цончо Ганев обясни, че го "разбира", защото не е лесна комуникацията в коалицията ПП-ДБ, защото "Промяната" отнасяла всичко.

"Не е нормално единственото изказване от тяхна страна е да стане един некъпан човек и да говори за полови органи", каза още Ганев. Нарече ги и "обслужващ персонал на ГЕРБ", а председателят на Народното събрание го помоли да не провокира залата, а Атанас Атанасов го обвини, че се прави на разсеян. 

"Този начин, по който се правите на разсеян в тази зала, която е най-високото място в държавата, не ви прави чест. Това, че някой е попаднал тук случайно да се наиграе и му е много весело злепоставя най-високата трибуна в държавата. Настоявам от името на парламентарната група да вземете отношение и да наложите наказание на този човек", каза съпредседателят на ДБ.

"Ако вие като народен представител и председател на това Народно събрание, имате елементарно самоуважение и уважение към народните представители, ще санкционирате подобно поведение незабавно - без отлагане и без оправдания", подкрепи го и Мирослав Иванов и обясни, че по правилник шефът на НС има право да отнеме думата на говорещия във всеки момент, но Желязков не го е направил и така е "дискредитирал най-високата трибуна".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com