Палестинската общност в България е сигурна: Израел ви счита за заден двор

5434
Палестинската общност в България е сигурна: Израел ви счита за заден двор
Снимка: БГНЕС

Удари ли „Мосад” на българска територия и уби ли палестински гражданин, живеещ почти 30 години в България и чиито деца са българи?

Омар се бореше за свобода на Палестина. През 1986 година при партизанска акция с участието на Омар беше убит израелец, а самият Омар беше ранен. Това разказа пред Нова телевизия д-р Ибрахим Догмуш, председател на общността на палестинците в България, във връзка с мистериозната смърт на Омар Зайед. Акцията е извършена в Източен Йерусалим, поясни политологът Мохд Абуаси, който цял свят признава за окупирана от Израел територия. Понятията „войник” и „цивилен” в Израел и Палестина са съвсем различни – там всяко момче се счита за войник, независимо дали е част от редовна армия, каза Абуаси. Той е сигурен – Израел се държи така, сякаш България им е заден двор. Израел иска да покаже на всеки палестинец – ще ви намерим и убием, където и да сте, подчерта политологът.

Посланикът на Палестина у нас: Омар Зайед е мъченик

Омар Зайед е мъченик. Смятаме, че онези, които го преследваха, може да са извършили нещо срещу него. Нямаме охраната, защото в течение ...

Според д-р Догмуш всичко става заради споразумение на палестинското правителство с Международния съд в Хага, с което става възможно Палестина да съди висши израелски политици за военни престъпления. Той показа постановлението за задържане на Омар от българската прокуратура. Как 23 години Омар живееше добре, мирно и тихо и от декември насам му се наложи да живее на територията на палестинското посолство, попита риторично Догмуш. Той призна и, че в палестинското посолство има пропуск в охраната – няма камери, няма дори физическа охрана. А според Абуаси и българските власти са отговорни, но версията за смъртта на Омар никога няма да е различна, освен нещастен случай. Уважаваме българската съдебна система, но не вярваме на прокуратурата, подчерта Догмуш.

Интересен коментар по темата пред bTV направи вицепремиерът Томислав Дончев. Инцидентът формално не се е случил на българска територия, каза той, без да добавя повече.

Израел и Палестина

Съгласно Договорите от Осло, които са подписани между Организацията за освобождение на Палестина (ООП) и Израел през 1993 година, е създадена Палестинската автономия. Тя обхваща Западния бряг и е разделена на три територии на управление – Територия А, Територия B и Територия C. В Територия A Палестинската автономия има контрол както по отношение на сигурността, така и по отношение на гражданската политика. Като част от цялата земя на Палестина, Територия А съставлява само 3% - част от Западния бряг и Източен Йерусалим, като от 1980 година насам Израел анексира Източен Йерусалим. В Територия B Палестинската автономия отговаря за гражданската политика, докато Израел се грижи за сигурността. Като част от земята на Палестина, Територия B представлява 23-25%. А в Територия C Тел Авив е, образно казано, Господ Бог – израелската армия осъществява официално пълен контрол във всички аспекти. Територия C е и най-голямата, 72-74%.

Палестинецът от посолството е бил жив до пристигането на Спешна помощ

В конкретния случай става дума за лице, което към момента на пристигане на екипа на Бърза медицинска помощ е било все още с признаци за...

Съгласно Меморандума „Уай Ривър” от 1998 година Израел трябваше да отстъпи 13% от тази територия на Палестинската автономия, но официално даде едва 2%. След операция „Отбранителен щит” Израел отново окупира всичко. Според оценка по анализ, публикуван в Associated Press, повечето от природните богатства на Западния бряг се намират в Територия C. И ако те бяха на разположение на Палестинската автономия, тя щеше да намали наполовина бюджетния си дефицит и да реализира 33% растеж на икономиката си.

Според Договорите от Осло Палестинската автономия контролира само 39% от Западния бряг. Останалите 61% са за Израел - официално. Всъщност Израел не признава, че Източен Йерусалим е част от Територия А – Тел Авив го счита за прилежащ към Територия C.

Като коментар за ситуацията в Близкия изток Actualno.com припомня на своите читатели два свои материала за последната засега голяма окупация на Палестина от Израел: "Уравнението на войната - константите" и "Уравнението на войната - променливите"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика