Парламентът одобри откриването на обща сметка със САЩ за новите F-16

2083
Парламентът одобри откриването на обща сметка със САЩ за новите F-16
Снимка: Lockheed Martin

Народното събрание одобри на първо и второ четене споразумение за обща сметка между Министерството на отбраната и Федералната резервна банка на Ню Йорк за плащането на доставката на новите 8 самолети F-16.

Споразуменията за обща сметка са подписани на 22 април 2021 г. от тогавашното служебно правителство. Начинът на плащане предвижда определената цена да се депозира по сметка на федералното правителство на САЩ.

На 7 август 2019 г. България е превела 1.2 млрд. долара по сметка на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността, тъй като към този момент не сме имали право на разсрочено плащане.

По време на дебатите срещу ратификацията на споразуменията в хода на дискусията се обявиха от БСП и "Възраждане". 

"Тази сделка е неизгодна за българската държава, договорът е унизителен, опасен за ВВС на страната ни, за сигурността на България", заяви социалистът Румен Гечев. По думите му нищо не е готово в момента, парите са там и се въртят от американската държава, това е "един позорен договор".

"Към днешна дата закъснението е повече от две години, загубите за нас са стотици милиони долари, а ВВС вероятно догодина ще остане без самолети", изтъкна още депутатът. "Българската държава ще спечели от тази сделка жалки трохи, това е жалка ПР акция, посочи Гечев. С откриването на тази сметка връзваме военния бюджет на МО с този на САЩ, няма ги парите, за да покриваме американски дългове, коментира още представителят на левицата. И самолетите ги няма", добави той.

Според Николай Дренчев от "Възраждане" сме закупили де факто едно обещание. Това е особено трагично на фона на лошото състояние на българските ВВС, изтъкна той. Възлагаме на МО да работи спекулативно с пари, взети от българските данъкоплатци, не виждам мястото и ролята на българската отбрана в тази сделка, това е поредната гавра с военната авиация, с отбраната ни, заключи депутатът. Да не възлагаме на МО несвойствени функции, поиска Дренчев.

"Според изчислението на МО и БНБ загубата, пропуснатите ползи за България до момента са близо 20 милиона лева от това "мотане" година и половина, когато никой не е взел някакви мерки, три пъти е внасян законопроектът в НС, нищо не направено, не е ратифициран", обясни председателят на комисията по отбрана от ГЕРБ Христо Гаджев.

"Парите, които са преведени в изпълнение на договора от 2019 г., ще бъдат преместени във влог в банка, за да носят ликвидност и да има печалба за нас, очаква се в момента Федералният резерв на САЩ да вдигне лихвите по влоговете", посочи председателят на комисията по отбрана. 

Атанас Славов от "Демократична България" апелира да не се спекулира с фактите. "ДБ ще продължи за защитава необходимостта от модернизацията не само на военната авиация, но и на сухопътните и военноморските ни сили, минимум 2 на сто от БВП за отбрана сме поставили като условие към бюджета", посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика