Парламентът прие 13 члена от Закона за МВР

17115
Парламентът прие 13 члена от Закона за МВР
Снимка: БГНЕС

13 члена от новия Закон за МВР успяха да приемат народните представители по време на днешното заседание на парламента, предаде БГНЕС.

Народното събрание се зае с поправките в закона за силовото министерство, които отдавна чакат да бъдат окончателно приети на второ четене.

Заседанието бе прекратено около 12:40 часа, след като опозицията поиска поименна проверка на кворума. След нейното приключване се оказа, че в зала присъстват само 116 депутати, което сложи край на заседанието. Липсата на кворум провали и планувания за днес блиц-контрол с министрите от кабинета.

Законът за МВР е един от най-тежките и дълги закони, с които депутатите от 42-рото Народно събрание са се захванали, като има 268 члена и още редица допълнителни и заключителни разпоредби.

Приетите начални членове се отнасят за основанията за извършване на оперативно-издирвателна дейност.

В течение на разглеждането и гласуването на закона управляващото мнозинство отхвърли редица поправки на опозицията от ГЕРБ, целящи основно запазване на досегашния начин на функциониране на министерството.

От името на ПГ на ГЕРБ поправките на опозицията в новия закон бяха представяни и защитавани от Красимир Ципов, който след тяхното отхвърляне неизменно настояваше за прегласуване. Тази тактика изнерви левицата и принуди депутата Кирил Добрев да обвини ГЕРБ в саботаж на приемането на закона.

"В зала сте едва петима души от ГЕРБ, а наглостта ви мина всякакви граници - изказвате се дори по членове, по които нямате предложения. Станете и кажете, че саботирате приемането на този закон. 50 000 човека го очакват и десет помияра, които са вашите хора там, я саботират - играйте тази игра мъжки", скочи Добрев.

Не саботираме работата на НС по приемането, напротив - вие унищожавате МВР с този закон, настоя Ципов. Следващият след вас ще трябва да се чуди как да заличи всички неблагоприятни последници от този закон, категоричен бе той.

Добрев отхвърли тези твърдения и призова колегите си от ГЕРБ да спрат на улицата и да поговорят със служителите на МВР, за да се убедят лично какво смятат те за сегашното и предишното управление на министерството. "Цветан Цветанов е "любимият" на всички служители министър на вътрешните работи", категоричен бе Добрев.

Опасенията

Румен Петков разкритикува остро Закона за МВР

Подготвяният закон за МВР има три основни и много тежки недостатъка. Така смята членът на АБВ Румен Петков, предаде "Фокус". По думите...

Най-спорният момент, който събуди общественото внимание, е чл. 63 във въпросния законопроект. Той гласи следното:

Министърът издава заповеди за въвеждане на временни ограничения за извършване на дейности застрашаващи националната сигурност или обществения ред.

1. за предотвратяване извършването на престъпления или нарушения на обществения ред на определени обществени места;

2. при безредици или при непосредствена опасност от възникването им;

Двамата избягали затворници най-вероятно още са в България

Опасните престъпници, които преди три дни избягаха от Централния софийски затвор, все още са в България. Поне това е основната версия, ...

Според управляващите новият законопроект не дава прекомерни правомощия на силовите структури. От ГЕРБ обаче контрират, че тъй като в българското законодателство протестът като форма на обществено мероприятие не е уреден, то в точка 1 от чл. 63 могат да влязат мирни протести като ДАНСwithme.

Сериозно опасение в тази насока буди и чл. 87, ал. 1, т.7. Съгласно нея полицията може да употреби сила "при групови нарушения на обществения ред".

В мотивите на законопроекта е записано, че с него се цели ясно разграничаване и регламентиране на правомощията и отговорностите на политическото и професионалното ръководство на министерството; по-ефективно управление на Министерството на вътрешните работи като система чрез промени в структурата, организацията на дейността, взаимодействието и контрола; по-ефективно управление на човешките ресурси; отстраняване на несъвършенствата на действащия Закон за Министерството на вътрешните работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика