Партия МИР: Чрез хартиените бюлетини се готви подмяна на вота на българските граждани

1704
Партия МИР: Чрез хартиените бюлетини се готви подмяна на вота на българските граждани
Снимка: ПП "МИР"

Чрез връщането на хартиените бюлетините париите на статуквото ГЕРБ, БСП и ДПС готвят поредната подмяна на вота на българските граждани. Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие), която първа предложи машинното гласуване в България и проведе протест и палатков лагер пред Министерския съвет, докато той не взе решение за неговото въвеждане. Това беше и първата политическа победа на младата формация.

„Партиите на статуквото се страхуват от провеждане на честни избори и в момента правят активна кампания срещу машинното гласуване. Българските граждани трябва да знаят истината, а тя е, че машинното гласуване е единственият начин да се проведат честни и прозрачни избори и да се спре подмяната на вота, защото машината няма как да се хакне и да се пробият нейните четири защити. Кои са четирите защити, които гарантират честността на вота? Първо, машината за гласуване не е свързана с интернет и информацията от нея няма как да бъде източена или манипулирана. Второ, вътре в машината има както хард диск, така и флаш памет, където се съхраняват цялата информация и изборният протокол. Третата защита е хартиената разписка, която машината издава при гласуването и която всеки един избирател пуска в отделна урна. Четвъртата защита е самият изборен протокол, който машината за гласуване издава след края на изборния ден и в който всъщност е разковничето. Неслучайно партия МИР настоява в Изборния кодекс да бъде записано, че машинният протокол се признава за финален протокол на всяка секционна избирателна комисия, защото той няма как да бъде подменен или манипулиран. Всъщност машинният протокол заедно с паралелното преброяване на машинните разписки, както и хард дискът и флаш паметта са четирите защити, които няма как да бъдат пробити. Именно те гарантират честността на вота, от който очевидно ГЕРБ, БСП и ДПС се притесняват“, това заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Той допълни, че чрез признаването на машинния протокол за финален ще се спестят много часове работа на секционните комисии и ще се премахне субективният фактор в изборния процес, а изборният резултат ще бъде ясен до 15 минути след края на изборния ден.

„Именно затова партия МИР категорично се противопоставя на предложените от БСП промени в Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини в изборния процес. Не машинните за гласуване са причината за ниската избирателна активност, а действията и бездействията на политическата класа през последните 32 години, които отвратиха българите и ги отказаха да участват активно в изборния процес и обществено-политическия живот на България“, беше категоричен лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

От партия МИР предлагат машинният протокол да се признае като финален протокол на СИК и той да не бъде преписван ръчно, както беше на последните парламентарни избори. Според партията по този начин ще се избегне възможността за умишлени или неволни грешки при ръчното преписване на данните от машинните протоколи, което подменя вота на българските граждани. В края на изборния ден трябва да бъдат преброени всички разписки от машината за гласуване, които да бъдат сравнени с протокола, издаден от машината за гласуване. След подпис от страна на всички членове на комисията машинният протокол става финален изборен протокол на СИК, след което той да се сканира и качва директно в системата на ЦИК.

С цел осигуряване на пълна прозрачност на изборния процес от партия МИР предлагат сканираните машинни протоколи, които се изпращат от секционните избирателни комисии (СИК) до РИК и ЦИК, да бъдат паралелно изпращани по имейл и до всички участници в изборния процес, както и до гражданските и неправителствени организации, които са заявили желание за това. Така според партия МИР всички участници в изборния процес в реално време ще могат да проследят и контролират целия процес и той ще стане прозрачен и ще се елиминира възможността от манипулации и подмяна на вота.

„Партия МИР настоява Народното събрание да гласува бюджет на ЦИК за пълното въвеждане на видеонаблюдение във всички изборни секции. Ще припомня, че и в момента в Изборния кодекс е заложено видеонаблюдението във всички секции, но то не се състоя, с което на последните парламентарни избори ЦИК наруши ИК. По изчисления на експерти на партия МИР за пълно въвеждане на видеонаблюдение са необходими еднократно 1 500 000 лв., а камерите и цялата техника ще може да бъда ползвана многократно на избори и в продължение на поне 6-8 години“, каза още Симеон Славчев.

Партия МИР настоява президентът Румен Радев да използва провеждането на политическите консултации между парламентарно представените партии преди връчването на мандатите за съставяне на правителство и за консултации за промени в Изборния кодекс, които да гарантират честността, прозрачността и контрола на изборите в България.

„Партия МИР ще се противопостави с всички законови сили и средства на поредната готвена подмяна на вота на българските граждани чрез отмяна на машинното гласуване и връщането на хартиените бюлетини“, заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com