Петков и Рашков обявиха национална акция срещу шофирането под наркотично въздействие

2477
Петков и Рашков обявиха национална акция срещу шофирането под наркотично въздействие
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

Започва мащабна национална специализирана акция срещу шофиране под въздействието на наркотични вещества, обяви премиерът в оставка Кирил Петков. Той и вътрешният министър в оставка Бойко Рашков дадоха пресконференция в Министерски съвет относно трагичната смъртоносна катастрофа между бул. "Черни връх" и "Арсеналски" в София, след която бе задържан Георги Семерджиев.

"Изказваме нашите съболезнования за двете млади жертви - момичета на 22 и на 26 г. От тази вечер започна мащабна национална акция срещу шофирането под въздействие на наркотични вещества. Този инцидент е подобен на трагедията с Милен Цветтков. Много от тези рецидивисти са част от тъмната страна на нашето общество, изпитват чувство за безнаказаност, но никой не трябва да е над закона. Още днес организирахме националната акция срещу шофиране под въздействието на наркотични вещества", обяви Петков.

Служителка на МВР е помогнала на Георги Семерджиев да се укрие

Разследването за тежката катастрофа в София на 5 юли, при която загинаха две жени, придоби нов обрат, след като най-напред Нова телевиз...

Вътрешният министър в оставка Бойко Рашков каза, че от сутринта заседават в МВР във връзка с трагедията. „Ще се постараем да изясним в детайли случая, свързан със Семерджиев, включително, ако има достатъчно данни и за съпричастна дейност на служители на МВР. В това число и всички случаи, за които имаме вече съмнения, че са били неглижирани в една или друга степен и са причинили косвено трагичния резултат. Имам предвид факти, които безспорно ще бъдат предмет на доказване в НСлС, които са ни известни в МВР. Факти, свързани с „шофьорското“ минало на този човек и агресивното му поведение", каза Рашков.

"Оказа се, че Семерджиев е без свидетелство за правоуправление от 2005 г. До ден днешен е управлявал различни МПС, без да бъде водач по силата на закона. Предприемани са десетки действия на органите на МВР, включително материали в прокуратурата за образувания на досъдебни производства. Той е имал чудесна възможност, след като му е отнето свидетелството, да се яви на изпит и да получи ново – не го е направил. Имаме безспорни данни, че вместо да направи това, се е постарал да получи книжка от Швейцария. Швейцарската конфедерация обаче не е издавала на този гражданин подобен документ. С него той се е представил на няколко проверки, на една от които е избягал. Този документ, макар и фалшив, е останал в ръцете на полицейските служители. Ще изследваме в детайли миналото на този човек", каза още министърът в оставка.

Той е издал заповед на състав от разнородна група служители от различни служби в МВР да предприемат незабавни мерки по отношение на абсолютно всички случаи за тези 16 г., за които Семерджиев е спиран от органите на реда. "Трябва да установим какво отношение е взето. Има ли някакъв резултат от органите на МВР, или няма? Има сигнали в прокуратурата за образуване на досъдебно производство, те обаче са върнати от прокуратурата и се налагат само административни глоби", каза Рашков.

Преди известен период от време той е бил заловен с половин кг марихуана и 300-400 г кокаин. За това нещо процесът не е протекъл по общия ред. По предложение на прокуратурата е било договорено 8 месеца лишаване от свобода. Сега се установи, че след като е излязъл от затвора, е нямало никакво полицейско наблюдение над него. Не го следели там, където е регистриран по адрес, дори изобщо не го следели – защото бил „в лошо отношение с родителите си и не живеел там, а живеел някъде“, каза Рашков. В този район имало криминална служба, която трябвало да осъществи контрол върху осъдения Семерджиев. „Днес не стана ясно тази служба дали е упражнявала въобще някакъв надзор, наблюдавала ли го е, тъй като нямаше да стигнем до този инцидент сега, ако беше направено всичко, което е можело да се направи“, заяви Рашков.

Имало ли е чадър над Георги Семерджиев?

Няма какво да се лъжем. КАТ е само административно-наказваш орган, неговите правомощия стигат до там. След това служителите от СДВР е т...

"В заключение, надявам се и на съдействието на обществеността – тогава, когато се забележи неадекватно поведение на пътното платно, гражданите, които стават очевидци, моля, да информират на тел. 112, за да вземат органите на МВР адекватно и своевременно отношение. Между 17:30 и 18 ч. на същата дата е имало на Околовръстния път лек пътен инцидент, при който един български гражданин е преценил, че за нещо, подобно на това, което е причинил Семерджиев, не е нужно да сигнализира на МВР. Ако за този малък инцидент бяха информирани органите, можехме да не сме свидетели на този трагичен инцидент на „Черни връх“. Нямам никакви намерения да прехвърлям вината на този гражданин, така е преценил - по-късно е сигнализирал", обясни Рашков.

На въпрос колко време ще продължи акцията, той каза, че в днешния ден са определили само началото на тази специализирана операция. "Не сме поставили крайна дата за провеждането ѝ, тя ще продължи дотогава, докато преценим, че трябва да я преустановим. Времето и резултатите ще ни подскажат кога да сложим край", каза той. 

Относно информацията, че служителка на МВР е помогнала на Георги Семерджиев да се укрие, Рашков потвърди: "Вчера подсказах, че за нас е известно участието на жена, присъствието на жена в момента, в който е станал инцидентът, и че предстои установяването ѝ. Днес вече е установено и е известно. Да, тя е служителка в едно от районните управления в столицата. Оказа се, че има отношения със Семерджиев – какви са точно, предстои да се уточни".

Рашков заговори и като цяло за съпричастност на служители на МВР със Семерджиев. "Очевидно някои хора от МВР са забравили понятието нерегламентирани контакти с лица от криминалния контингент. Не изглежда добре служител на МВР да контактува с лице с подобна биография", каза той.

ОЩЕ: Бил ли е обвиняемият за катастрофата с двете жертви на "Черни връх" свидетел и източник на прокуратурата?

Гешев пак тръби за предложението си за пияни шофьори - а би ли работило?

Главният прокурор Иван Гешев обвини изпълнителната и законодателната власт, че не се е задействала по експертните предложения на прокур...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика