Петър Славов се усъмни в нарочен саботаж с машинното гласуване

1626
Петър Славов се усъмни в нарочен саботаж с машинното гласуване
Снимка: БГНЕС

Водещо е спазването на закона – избирателят трябва да може да избере дали да гласува машинно или по традиционния начин. Оттам-нататък задача на ЦИК е да осигури тази възможност. Това заяви депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок в 43-тото Народно събрание Петър Славов, след като ЦИК реши за предстоящите предсрочни парламентарни избори да има машинно гласуване само в 500 секции, а не във всички изборни секции (12 400 на брой).

Законодателят е уредил възможността да има определен брой секции с машини за гласуване*. Задаваме въпроси от една година насам – през януари миналата година попитахме бившия вицепремиер Томислав Дончев какво се случва, той отговори, че се работи. Тази година, с Мартин Димитров пак попитахме г-н Дончев какво става с машинното гласуване, но не ни беше отговорено. Към последния работен ден въпросът стоеше като неотговорен, но вече е отбелязан като оттеглен – кой го оттегли? Нито аз, нито колегата ми Мартин Димитров сме го направили, възмути се Славов.

Депутати питат: Г-н Дончев, готови ли сте за машинно гласуване?

Осигурени ли са достатъчно средства за закупуване на над 12000 терминала за машинно гласуване, започнало ли е обучението на изборната а...

Вижте какво пише вече в Народното събрание от 18:15 часа вчера (31 януари) за питането – че е отпаднало, включи се и бившият народен представител Вили Лилков в предаването на Милен Цветков пред Нова телевизия. И Славов, и Лилков изразиха съмнение, че има нарочен саботаж с въпроса какво се случва с машинното гласуване.

Този процес за въвеждане на машини, т.е. да има 12 400 машини, би трябвало да е започнал още от 2014 година. Какво е правено през това време, попита Лилков. Според него, ако се проведе вотът без необходимите машини, то това ще е основание за оспорване, сигурен е той. И добави – ЦИК можеше да сезира Народното събрание, че няма как да бъдат доставени машините, а не да мълчи, подчерта Лилков. А по думите на Славов от ЦИК считали, че въвеждането на машинното гласуване не било значително – ами те утре ще решат, че и преференциите не са задължителни, защото трудно се броят, че електронното гласуване няма да е задължително, защото е трудно осъществимо, коментира бившият депутат.

Днес (1 февруари) се очаква решение на Върховния административен съд (ВАС) относно машинното гласуване – дали ще го има в обема, в който е предвидено в закона или не.

* Съгласно § 10 и 11 от Преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс, до президентските избори машинното гласуване се провежда експериментално в до 500 секции, като резултатите не се вземат предвид при определяне на общия резултат. На президентските избори вече машинно гласуване се произвежда в най-малко 500 секции, определени от ЦИК, като се извършва експриментално машинно преброяване. Доколкото за следващи избори няма предвидени изключения, това се тълкува като безалтернативно задължение на ЦИК на всички следващи избори след президенските, включително и за предстоящите предсрочни парламентарни избори, да осигури опция за машинно гласуване на всеки избирател във всяка секция в страната.

В Хасково експерименталното машинно гласуване затруднява хората

В 7 ч. сутринта отвориха секциите в ОУ Иван Рилски Хасково. Една от секциите закъсня с 10 минути, пред която 3-ма възрастни негодуваха ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика