Плевнелиев: Ако Гърция фалира, България ще бъде най-засегната

15633
Плевнелиев: Ако Гърция фалира, България ще бъде най-засегната
Снимка: БГНЕС

Даваме си сметка, че ако се стигне до обявяване на банкрут на Гърция, до рязко задълбочаване на кризата в Гърция, България ще бъде най-засегната. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на пресконференция след приключването на Срещата на върха на държавите от Европейския съюз, Латинска Америка и Карибския басейн, предаде „Фокус”.

Държавният глава обясни, че лично е чел доклад на Дойче банк, който посочва, че най-засегнатите държави от такова кризисно развитие ще бъдат първо България, след това Македония, Сърбия и отчасти Румъния.

МВФ: Не преодоляхме различията си с Гърция

"Гърция и нейните кредитори не постигнаха напредък за решаване на различията си", съобщи Международният валутен фонд (МВФ), предаде БГН...

„Това е повод за огромно безпокойство и мога да ви уверя, че както аз, така и министър-председателят, министърът на външните работи, министърът на финансите следим много внимателно, изкъсо и участваме със своята позиция, със своето мнение във взимането на решенията на европейско ниво, въпреки че България не е член на еврозоната”, обясни Плевнелиев.

Той отбеляза, че последното развитие на събитията се следи изключително детайлно от всички. Плевнелиев посочи, че в последните 24 часа е провел разговори с всички европейски лидери по тази тема - президента на Балтийските държави, Кипър, канцлера Меркел, президента на Франция, президента на Европейската комисия, на Европейския съвет.

„За България е много важно да се чуе и нашата дума и да бъдем част от решението. Вярваме, че ще бъде намерен компромис. Очакваме това да се случи. Вярваме също така, че нашите приятели в Гърция ще свършат обещаното. Поет е ангажимент за реформи, които трябва да бъдат изпълнени”, отбеляза държавният глава и добави: „Убеден съм, че в следващите часове окончателно споразумение ще бъде постигнато”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика