Плевнелиев: Плаващ терминал е решение на газовия проблем

23110
Плевнелиев: Плаващ терминал е решение на газовия проблем
Снимка: БГНЕС

Плаващ терминал за втечнен газ е работеща идея за България. Трябва да положим максимални усилия за неговата реализация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред български журналисти във Варшава.

България трябва да поеме ясни ангажименти за своята енергийна сигурност и диверсификация, добави Плевнелиев. Енергийната сигурност беше една от основните теми в разговорите в полската столица между държавните и правителствените ръководители от Централна и Източна Европа и президентът на САЩ Барак Обама, предаде БГНЕС.

Българският държавен глава е категоричен, че е крайно време проектите за газовите интерконектори със съседните ни страни да се реализират, тъй като осъществяването им ще намали енергийната зависимост на България. "Отдавна говорим, че търсим алтернативни доставчици на газ, крайно време е да положим усилия за това", допълни президентът и даде примери с Полша, Хърватия и Балтийските страни, които работят за ограничаване на енергийната си зависимост чрез изграждането на собствени терминали за втечнен газ, които ще осигуряват доставки от различни страни.

"Плаващ терминал за втечнен газ или стационарен в Гърция е работеща идея за България и региона и за нея трябва да се положат максимални усилия", заяви президентът и изрази надежда този проект да се осъществи. По думите на Плевнелиев трябва да се ускори изграждането на газова връзка със Сърбия и с Румъния, което ще позволи свързаност съответно с Хърватия и с Полша. "Ето как по един много ефективен начин можем да получаваме газ от различни посоки", посочи президентът. По думите му обаче реализирането на газова връзка с Турция може "да реши проблема с диверсификацията" на трасетата за доставка на енергоресурси.

Президентът заяви още, че българските политици трябва да обяснят честно на гражданите, че в световен мащаб цените на енергията няма да се понижават. "Държавите полагат усилия да стартират национални програми за енергийна ефективност, това е пътят за решаване на проблема с високите цени на енергията генерално, които няма да спадат през следващите години. Като знаем това, трябва да помогнем на хората сметките им да намалеят чрез инвестиции в енергийна ефективност", напомни Росен Плевнелиев.

Държавният глава и президентът (1990-1997 г.) Желю Желев са сред гостите в сградата на полския Сейм за речта на президента на Република Полша Бронислав Коморовски по повод 25-годишнината от демократичните промени в Централна и Източна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика