Плевнелиев: Работи се за внасяне на законопроектите за службите

12916
Плевнелиев: Работи се за внасяне на законопроектите за службите
Снимка: БГНЕС

"Дадена е посока за действие към внасянето на пакета от законопроекти, за да може след тяхното приемане да има правила, по които веднъж завинаги да работят българските специални служби", заяви президентът Росен Плевнелиев по време на двудневната си визита в Сърбия. Според неговата оценка става дума за пълен политически консенсус, постигнат на Консултативния съвет по национална сигурност.

Президентът определи тази реформа като истинска и очаквана. Според него 25 г. тези служби "работели на тъмно, без правила и без парламентарен и граждански контрол, полуотворени истини и досиета ,и скандали – това трябва да приключи".

Плевнелиев подкрепял инициативата като заявка за реформа и се надява много скоро тя да се случи. Той е обсъдил имената на новите шефове в службите с премиера Бойко Борисов. Разговаряно е за конкретни кандидатури – както за главен секретар на МВР, така и председател на ДАНС и за началник на военна информация.

"Реформата в сектор сигурност е стратегически важна за България. Имаме златния шанс най-после след 25 г. тя да се случи. Призовавам към политически кураж, но и към смисъл, към националноотговорно отношение. Нека след няколко месеца да се поздравим с успешно финализиране на реформата", добави той.

"Вероятно тези публични обсъждания забавиха процеса, и вие видяхте, че в 41-то НС не достигнаха може би няколко седмици, за да се финализира този важен проект. 42-то НС нямаше никакво желание да го свърши. Единствено искаха да назначат един медиен олигарх за шеф на ДАНС. Радвам се, че 43-то НС се връща към тази смислена тема", заяви държавния глава и отбеляза, че всички политически сили, без "Атака", са одобрили извършването на реформа, но естествено има и различия. Всички обаче са съгласни за това НРС, НСО и Военна информация да излязат на светло.

Държавният глава е запознал президента на Сърбия Томислав Николич с Платформата за защита на правата на българското национално малцинство в Сърбия, подписана в Ниш от 15 неправителствени организации.

"С премиера Александър Вучич е постигната договореност не по-късно от края на март сръбското правителство да вземе решение по текстовете за трансграничната програма България-Сърбия. Ако Сърбия изпълни обещанието си от юли месец може да започне реализиране на проекти за около 35 млн. евро в пограничните райони, които имат много тежка икономическа съдба", заяви Плевнелиев.

По думите му сръбската страна е поела ангажимент до края на 2016 г. да бъдат готови с пътния участък до българската граница. Има обаче много работа по железопътния участък. Той допуска вероятността от планиране на бъдещи европейски фондове за Сърбия.

Президентът отново изрази подкрепата си за потенциалното отваряне на общи туристически офиси на България, Румъния и Сърбия в рамките на механизмите на Дунавската стратегия.

По думите на Плевнелиев за първи път сръбската страна, в лицето на премиера си, е поела категоричен ангажимент за съвместна работа по проекта за газова тръба от Сърбия към България.

 

Плевнелиев не продума за Цветан Василев в Сърбия

Балканите вече се освобождават от противоречията, насаждани в продължение на векове от Великите сили. Това заяви президентът Росен Пл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика