Плевнелиев внася искането за референдум през юни

14846
Плевнелиев внася искането за референдум през юни
Снимка: БГНЕС

През юни президентът ще инициира пред Народното събрание искане за свикване на референдум. Това съобщи началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева.

Тя коментира и речта на Плевнелиев пред парламента миналата седмица. „Тези, които бяха недоволни от речта на президента, всъщност ние не чухме с какво не са съгласни, коя реформа според тях не е важна. Имаше просто общи приказки и отричане на речта, без да има никакви аргументи”, смята Захариева.

Захариева: Трябва да надграждаме, за да има резултат

Хората се умориха да слушат за реформи. Реформа започва да се превръща в неприятна дума, клише. Това каза пред БНТ началникът на каб...

„Казаха, че президентът не е казал нищо ново. За съжаление не каза нищо ново, защото нито една от реформите тези хора в НС не са придвижили. Съдебната реформа не е с необходимите темпове. Имаме стъпки в енергетиката. Очаква се в края на март да бъде готово дългосрочното развитие на пенсионната реформа. В здравеопазването също има заявки. Придвижват се и Закон за обществените поръчки и за европейските фондове. Има наистина стъпки в тези реформи”, обясни Захариева.

„Президентът отново ще иска от това НС да вземе решение за провеждане на референдум за изборно законодателство”, заяви тя. „Той е убеден, че хората искат да се произнесат по този въпрос, иска тяхното мнение да бъде чуто. Учудващо беше в предишното НС неглижирането не само на инициативата на президента, но и на последствията, след като НС отхвърли искането на президента, се събраха над 570 хиляди гласа подписка за референдум, т.е. НС неглижира не само инициативата на президента, но и хората. Всички изследвания показват, че хората искат да се произнесат по този въпрос. Защо се притесняваме да ги чуем?”, попита началникът на кабинета на Плевнелиев, цитирана от БЛИЦ.

Според нея са необходими промени в Закона за референдумите и трябва да има по-ясен праг за това кога един референдум се смята за легитимен: „Считаме, че той трябва да се обвърже с конкретен процент, а не с предишни избори. Трябва много да се внимава и да се спази балансът, за да не паднем твърде ниско. Има време тези промени да се направят. Ние обаче считаме, че референдумът за изборно законодателство трябва да бъде проведен и без промени в Закона за референдумите”.

През април и май ще бъдат проведени консултации по въпросите за референдума и те ще бъдат в сферите на мажоритарно, задължително и електронно-дистанционно гласуване. „Искането ще бъде внесено през юни месец”, посочи тя.

Борисов: Абсолютно сме "за" изборен референдум

България има изключително добър и достоен президент, ние сме „за” референдум относно изборното право. Това каза пред журнал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика