Плевнелиев: Въпреки кризите, България е стабилна и се модернизира

581
Плевнелиев: Въпреки кризите, България е стабилна и се модернизира

Гордеем се, че винаги сме част от европейското решение и действаме солидарно. Въпреки че често ни се налага да вземаме трудни решения, ние никога не сме мислили да жертваме европейската солидарност и твърдо стоим зад европейската идея.

Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си с държавния глава на Федерална република Германия Йоахим Гаук, предаде „Фокус”.

Плевнелиев получи най-висшето държавно отличие на Германия

Държавният глава Росен Плевнелиев беше удостоен днес от своя германски колега президента Йоахим Гаук с „Особена степен на Големия...

Плевнелиев подчерта, че България е незаобиколим фактор на стабилност на Балканите и помага на съседите си по пътя на европейската им интеграция, като в същото време пази външните граници професионално и ефикасно. „Солидарни сме с всички бежанци и предоставяме статут на тези, които отговарят на критериите. Въпреки рекордния брой кризи около нас и по света България е стабилна и се модернизира с бързи темпове. Водим принципна и балансирана външна политика“, заяви българският държавен глава. Той посочи, че Германия и България категорично подкрепят суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и необходимостта от общи усилия в борбата с тероризма. „Категорични сме, че Европа не трябва да се поддава на страха, а да отстоява своите ценности и начин на живот“, допълни Плевнелиев. „Европа трябва да се фокусира върху проблемите, които са в основата на бежанската криза и да пази ефективно границите си, спазвайки човешките права. Трябва да се действа по- категорично за решаване на конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка“, посочи още държавният глава.

Той отбеляза също, че по време на срещата между него и президента Гаук е била обсъдена предстоящата среща на върха на НАТО през юли във Варшава. „Уверени сме, че тя ще демонстрира единството и способността на НАТО да гарантира колективната отбрана на всички съюзници“, коментира Плевнелиев.

От думите му стана ясно, че сътрудничеството в сферата на правосъдието между двете страни също е било тема на разговорите между двамата. „Правосъдната реформата е в ход, проблемите не се крият и искаме да видим прогрес“, увери Плевнелиев своя колега и изрази благодарност за бързата реакция на Германия да изпрати експерт, който да помогне за изготвянето на независимия анализ на прокуратура у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика