Плевнелиев възхвали председателството, видя протестите и като израз на "Бай Ганьо"

2044
Плевнелиев възхвали председателството, видя протестите и като израз на "Бай Ганьо"
Снимка: БГНЕС

Ползите са огромни тогава, когато прожекторите на света са насочени към нас. Някои са видими – договорът за добросъседство с Македония, признание на българско малцинство в Албания. Край на партизанския подход, трябва да сме мобилизирани. В такъв, оптимистичен тон, заговори за българското председателство на ЕС бившият президент Росен Плевнелиев.

Защо тогава днес, 11 януари, има толкова много официално организирани протести? На този въпрос бившият президент отговори, че "всяко искане, което е представено по демократичен начин, е обосновано". Но като че ли ние, българите, успяваме да покажем най-лошото от себе си, коментира Плевнелиев, използвайки израза "Бай Ганьо", както и че "още не сме се разделили с робската си психика" и че "все някой ще дойде да ни освобождава".

Павлова пази председателството – да не споменаваме думата "корупция"

Явно сега е моментът да го правят, опитите за дискредитиране на правителството са факт, по директен и индиректен начин. Дискредитиранет...

Попитан дали заради геополитическата ситуация и бежанската криза демокрацията в ЕС е останала на втори план, Росен Плевнелиев отговори пред Нова телевизия, че демокрацията се базира на правила, които дават справедливост на всички. Вярно е, че правилата не важат за всички, че има олигарси, но прогресът е видим – от всеки един от нас зависи да не плаща подкуп, за да не е корумпирана държавата и да изисква след това от съответната институция.

Банско трябва да има втора кабинка – абсолютно национално безобразие и безотговорна политика е да оставим една трета от регионите (бел. ред. – планинските) да не развият своя потенциал заради едно безумно противопоставяне, което няма юридическа база, продължи Плевнелиев, който не коментира защо с Плана за управление на Национален парк "Пирин" се дава възможност за бъдещо строителство в почти половината площ на парка (Глава III, т. 17, подточка 10, табл. 32 от плана). Той обясни протеста срещу решението за Национален парк "Пирин" с ниското доверие на българите към държавните институции, които "много често наистина не са раздавали справедливост".

По темата с антикорупционния закон, Плевнелиев каза, че е съгласен с някои аргументи на Румен Радев да наложи вето, с други не е съгласен, но не влезе в детайли с кои е съгласен и с кои не е съгласен. Каквито и реформи да има, трябват резултати, заяви бившият президент.

Мога само да поздравя премиера Бойко Борисов за всичко, което прави на Балканите. Правителството ще капитализира усилията на поколения българи – ние сме може би единствената държава, която няма проблем с нито един съсед и нито една балканска държава. Борисов си извоюва мост за връзка с турския президент Реджеп Ердоган, който няма никой друг, каза Плевнелиев, който добави, че "Турция е пазителят на европейския замък", но и че отношенията с нея трябва да са честни и да се посочват проблеми.

Блокада в центъра на София - вижте какви са ограниченията на движение

Заради официалното откриване на българското председателство на ЕС, и днес, 11 януари, ще има редица промени и ограничения на движението...

Интересна теза относно ЕС изказа българският постоянен представител в Европейския съюз Димитър Цанчев. Според него, всички двустранни проблеми на бъдещи кандидат-членки трябва да се решават преди да влязат в ЕС. Това поставя под въпрос самата идея на ЕС, който възниква като място на общи интереси на членовете си, които да помогнат за преодоляване на различията им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика